20 C
Sarajevo
08.09.2024

Nenad Vuković preuzeo uvjerenje o dodjeli mandata u Domu naroda PSBiH

Generalni sekretar PDP Nenad Vuković danas je u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH preuzeo uvjerenje o dodjeli mandata, čime su pravne procedure izbora završene, saopćeno je iz ove stranke.

Gostujući u programu N1 televizije, Vuković je reagovao na optužbe koje dolaze od strane SNSD.

– Mene nije izabrao CIK, nego dvanaest poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a CIK mi je dodijelio uvjerenje, isto kao što je dodijelio i Špiriću, Noviću, Kovačeviću i Neškoviću. Za delegata sam izabran kao svaki drugi, u NSRS, s tom razlikom što je meni već godinu i po bio ukraden mandat od strane ove vlasti. Ostaje mrlja i to što je još u petak objavljena odluka Službenom glasniku u 9 časova, a istog dana je održana sjednica Doma naroda BiH u 11 časova bez mog prisustva, iako sam praktično već bio delegat – kaže Vuković.

- OGLAS -

Naveo je i da su optužbe iz SNSD da je opozicija bliska CIK-u i međunarodnoj zajednici obična glupost i podsjetio da je upravo CIK donio odluku da se mandat predsjednika Republike Srpske dodijeli Miloradu Dodiku bez ponovljenih izbora, a nakon epske krađe, što je međunarodna zajednica pozdravila i još pozvala na što brže formiranje vlasti.

Izborne malverzacije

– I sve se to dešavalo u momentu kada smo mi ukazivali na brojne izborne malverzacije, kada je sa nama na proteste izašlo dva puta po 20.000 ljudi na ulice Banjaluke, kada smo podnosili krivične prijave svim nadležnim sudovima… Svako iz ovoga može izvesti zaključak ko je kome blizak – dodaje Vuković.

- Advertisement -

Ističe da je SNSD želio i godinu i po uzurpirao mjesto u Domu naroda iz prostog razloga da bi mogao politički trgovati.

– To nije bio Dom naroda, nego Dom SNSD. I po proporciji broja glasova nije bilo logike da SNSD ima četiri delegata. Sada su se stvari promijenile i konačno možemo reći da ćemo imati klub Srba a ne klub SNSD-a u Domu naroda – naveo je Vuković.

Istakao je da su sve pravne procedure završene, te da mu ostaje polaganje zakletve, što je čisto formalna procedura. Očekuje da će sledeća sjednica Doma naroda biti održana nakon ljetnje, augustovske pauze.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA