15.5 C
Sarajevo
22.09.2024

Objavljen komunike PIC-a: Entiteti nemaju nikakav suverenitet, RS nije potpisnik Dejtona

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) održali su sjednicu jučer i danas u Sarajevu, a iz OHR-a objavili su komunike sa zaključcima.

Kako je navedeno, dvodnevna sesija bila je fokusirana na ključne mogućnosti i izazove s kojima se BiH suočava.

“Upravni odbor PIC-a pozdravlja odluku Evropskog vijeća od 21. marta 2024. godine o otvaranju pristupnih pregovora s BiH, što je historijski trenutak za zemlju i sve njezine građane. Upravni odbor PIC-a poziva sve institucije i političke aktere u BiH da iskoriste ovu priliku radeći zajedno na poduzimanju svih relevantnih koraka za jačanje demokratije, učvršćivanje vladavine prava, garantiranje temeljnih prava i sloboda i borbu protiv sveprisutne korupcije.

- OGLAS -

Upravni odbor PIC-a očekuje od vlasti BiH da bez daljnjeg odgađanja usvoje državni budžet za 2024. godinu, koji mora adekvatno podržati sposobnost svih državnih institucija da ispravno funkcioniraju i ispunjavaju svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući one koje proizlaze iz procesa euroatlantskih integracija.

Upravni odbor PIC-a ističe da su pošteni i transparentni izbori ključni za funkcionalnu demokratiju te poziva sve aktere u BiH da osiguraju nesmetano provođenje lokalnih izbora 6. oktobra 2024. godine. Upravni odbor PIC-a potiče građane BiH da iskoriste svoje ustavno i demokratsko pravo glasa na izborima, koji se trebaju održati uz povećanu transparentnost i integritet. Upravni odbor PIC-a je pozdravio prezentaciju Irene Hadžiabdić, predsjednice CIK-a BiH, o statusu priprema za lokalne izbore i pohvalio aktivnosti Centralne izborne komisije BiH, te ponovno izrazio svoju snažnu podršku. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je informiran od strane EU, OESS-a i SAD o pilot projektima, čiji je cilj poboljšanje integriteta i učinkovitosti izbornog procesa.

- Advertisement -

Upravni odbor PIC-a je razgovarao o općem političkom okruženju u BiH uz brifing potpredsjednika RS Ćamila Durakovića o nedavnim dešavanjima u entitetu RS, uključujući i trenutnu situaciju u Srebrenici.

Upravni odbor PIC-a najoštrije osuđuje flagrantne napade vladajuće koalicije u Republici Srpskoj na Opći mirovni sporazum, ustavno-pravni poredak BiH, te njen suverenitet i teritorijalni integritet. Suverenitet pripada Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi, čiji je teritorijalni integritet garantiran Općim okvirnim sporazumom za mir. Entiteti unutar Bosne i Hercegovine nisu države; oni postoje isključivo na temelju Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet. Stoga Upravni odbor PIC-a poziva vladajuću koaliciju u RS da prestane sa svim radnjama koje podrivaju državu, njezine vlasti i njen multietnički karakter. Upravni odbor PIC-a je ponovio da međunarodna zajednica zadržava potrebne instrumente za poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir.

UO PIC-a dalje pojašnjava da Republika Srpska nije potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir. Strane Sporazuma obvezale su se u potpunosti poštivati ​​suverenu jednakost, teritorijalni integritet i političku neovisnost Bosne i Hercegovine te u potpunosti poštivati ​​i promicati ispunjavanje obveza preuzetih aneksima Općeg okvirnog sporazuma za mir, uključujući i njezin Ustav.

Upravni odbor PIC-a prima na znanje povlačenje Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija iz Narodne skupštine RS i žali zbog zastrašujućeg efekta i štete koju je ovaj Nacrt zakona već nanio građanskom prostoru, slobodi udruživanja i sloboda izražavanja. Upravni odbor PIC-a nadalje poziva vlasti RS da ponište odluku o kriminalizaciji klevete i poziva ih da prestanu sa svim radnjama koje ugrožavaju politički pluralizam, medijske slobode, slobodu govora i prostor civilnog društva, te stigmatiziraju manjine. Ovim postupcima nema mjesta u demokratskom društvu i u suprotnosti su s opetovanim obvezama vodstva RS da će cijelu zemlju unaprijediti prema evropskim integracijama.

Upravni odbor PIC-a apelira na vlasti FBiH da brzo nastave sa imenovanjima u Ustavnom sudu Federacije i regulatornim tijelima, te da usvoje i provedu zakone koji osiguravaju veću transparentnost i integritet javnih funkcija, suzbijaju korupciju i podržavaju ekonomski rast. Takvi su koraci nužni za nastavak poboljšanja funkcionalnosti entiteta.

Upravni odbor PIC-a najoštrije osuđuje neviđene pritiske na pravosuđe, a posebno na Ustavni sud BiH. Podsjeća institucije RS da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće, te da su entiteti dužni u potpunosti se pridržavati Ustava i odluka institucija Bosne i Hercegovine. Upravni odbor PIC-a pozdravlja imenovanje suca Ustavnog suda BiH od strane Zastupničkog doma FBiH i poziva Narodnu skupštinu RS da brzo imenuje dva suca i obnovi puni sastav Ustavnog suda BiH kako bi se osiguralo njegovo učinkovito funkcioniranje.

Nadalje, napadi na Visokog predstavnika i podrivanje njegovih aktivnosti ozbiljno utječu na provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. Upravni odbor PIC-a apelira na trenutni preokret politike RS nepriznavanja i nesaradnje s visokim predstavnikom. Upravni odbor PIC-a upozorava da je poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir obveza i očekuje od vlasti RS da konstruktivno sarađuju s visokim predstavnikom.

Upravni odbor PIC-a potiče domaće aktere da se konstruktivno uključe u pronalaženje prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje državne imovine, ključnog elementa Agende 5+2. Neriješenost ovog pitanja ozbiljno utječe na investicije i gospodarski rast zemlje.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UNGA) usvojila je 23. maja Rezoluciju o Međunarodnom danu sjećanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. Upravni odbor PIC-a poziva sve javne dužnosnike u BiH da prekinu s negiranjem genocida i rade zajedno na izgradnji povjerenja i razumijevanja u interesu stabilnosti, mira i prosperiteta BiH.

Upravni odbor PIC-a potiče sve strane da promiču okruženje pogodno za pomirenje, koje se može graditi samo na istini, miru i pravdi. Svi politički lideri u BiH imaju odgovornost da vode ovaj proces, koji se temelji na dijalogu i međusobnom poštovanju. To zahtijeva prihvaćanje i priznavanje činjenica, podučavanje istini budućim generacijama, odavanje počasti i sjećanje na sve žrtve bez obzira na njihovu etničku pripadnost, rad na lociranju, izvlačenju i identificiranju nestalih, te istragu i kazneni progon osumnjičenih koji su još uvijek na slobodi. Dijalog i povjerenje preduvjeti su stabilnosti i prosperiteta Bosne i Hercegovine, kao i održivog ekonomskog razvoja.

Upravni odbor PIC-a pohvaljuje napore gospodina Jonathana Mennutija, prvog zamjenika visokog predstavnika (PDHR) i supervizora za Brčko Distrikt, u radu s članovima Upravnog odbora na održavanju Daytonskog mirovnog sporazuma, unapređivanju Agende 5+2 i stvaranju dinamičnih reformi. u Brčko Distriktu. Upravni odbor PIC-a pozdravlja gospodina Louisa Crishocka, koji će preuzeti ulogu prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko Distrikt.

Upravni odbor PIC-a održat će svoj sljedeći redoviti sastanak 3. i 4. decembra 2024. godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA