33.8 C
Sarajevo
30.06.2024

Okončana prva historijska debata: Tramp i Bajden odgovarali na pitanja optužbama i ličnim uvredama

Historijska debata je konačno održana u Atlanti, a suočili su se demokratski i republikanski kandidati za predsjednika SAD Džo Bajden (Joe Biden) i Donald Tramp (Trump).

Upućivali uvrede

U svojim odgovorima na postavljena pitanja političari su uglavnom birali da okrivljavaju jedan drugom, pa su čak išli i do toga da upućuju lične uvrede.

Ova debata je održana čak četiri mjeseca prije samih izbora, a vođena je pod specijalnim pravilima koje je predložio CNN, organizator ovog događaja. Tramp i Bajden nisu mogli pričati u isto vrijeme, a debata nije održana pred publikom.

- OGLAS -

Bilo je nekoliko momenata koji će se pamtiti. Svakako je upečatljivo i da se dva kandidata nisu rukovala na samom početku debate, što je bio običaj u prošlosti.

Što se tiče Bajdena, izgledao je dosta bolje nego što se to očekivalo, imajući u vidu brojne gafove i neugodne situacije u kojima se nalazio u prethodnom periodu. Ipak, nekoliko puta je “izgubio misao”, što je Trump znao iskoristiti, glas mu je pucao i nije iskoristio svo vrijeme koje je imao.

- Advertisement -

Hvalio se

Trump, s druge strane, je govorio o svom prvom mandatu na mjestu predsjednika SAD-a u superlativima, posebno u odnosu na ekonomiju SAD-a. Bajdena je nazvao “najgorim predsjednikom u historiji SAD”, a posebno ga je kritikovao po pitanjima imigracije, koje je provlačio bez obzira o kojoj su temi moderatori pričali. Vrijedi reći i da je Bajden isto rekao za Trampa.

Moment koji će također ostati upamćen desio se tokom dijela debate gdje se govorilo o vojsci i stanju vojne moći SAD-a. Bajden je tvrdio da je Tramp izjavio kako su neki američki generali i vojnici “luzeri”, kada je uz dosta emocija rekao kako njegov sin Bo (Beau), koji je s američkom vojskom bio u Iraku, nije “luzer”. Trump je to odmah negirao, ali je ovo svakako bio moment gdje je Bajden pokazao najviše energije tokom noći.

Iran bez novca

Na temu vanjske politike, Tramp je naveo da predsjednik Rusije Vladimir Putin “nikada ne bi napao Ukrajinu” da je on ostao na čelu SAD, kao što i “Hamas ne bi napao Izrael”, ističući svoj odnos prema Iranu. Trump je rekao da je “Teheran bio bez novca” tokom njegovog mandata te nije mogao finansirati Hamas i druge grupe u regionu.

S druge strane, Bajden je to nazvao “glupostima”, te je rekao kako je Trump odobravao rusku invaziju na Ukrajinu, što je bivši predsjednik SAD-a negirao. Zatim je istakao da Putinovi zahtjevi za mir u Ukrajini za njega “nisu prihvatljivi”, te da će on “riješiti sukob između Putina i Zelenskog i prije nego što preuzme mjesto predsjednika.”

Petljanje misli

Osim navedenih tema i brojnih ličnih napada, koji su bili potpuno očekivani, razgovaralo se o ekonomiji, pravu na abortus, klimatskim promjenama, migracije i brojnim drugim stvarima koje američki građani ističu kao važne pred novembarske izbore. Mada je Bajden nastupio s više energije, bilo je vidljivo da je ima dosta manje od Trumpa. Posebno je to bilo jasno kako se debata primicala kraju, kada su se Bajdenu sve više “petljale misli.”

Sama debata je, zbog specifičnih pravila, bila manje haotična nego prijašnje, što je definitivno više odgovaralo Bajdenu. Ipak, Tramp je znao iskoristiti brojne manje (uz poneki veći) gafove aktuelnog predsjednika kako bi ga žestoko kritikovao. Mada se Bajden “dobro držao”, vidljiva je bila značajna razlika u energiji između ova dva predsjednička kandidata.

Iako je novim pravilima izbjegnuta duža komunikacija između kandidata, Tramp i Bajden su ipak imali jednu interakciju koja je bila interesantna. Tema je bila Bajdenova sposobnost da vodi, a aktuelni predsjednik SAD je pozvao Trampa na duel u golfu, dok je bivši predsjednik rekao kako sumnja da Bajden može udariti lopticu više od 50 jardi, što je otvorilo diskusiju među kandidatima o fizičkoj formi.

Naredna debata održat će se u septembru, dok su predsjednički izbori u SAD zakazani za 6. novembar.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA