15 C
Sarajevo
29.09.2024

Sud BiH odbio žalbe SNSD-a protiv odluke CIK-a u slučaju žrijebanja delegata za Dom naroda Parlamenta BiH

Delegatkinja u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz SNSD-a Snježana Novaković Bursać izjavila je danas da će SNSD nastaviti pravnu borbu nakon odluke Suda BiH kojom je odbio žalbe ove partije protiv odluke CIK-a BiH u slučaju žrijebanja za delegate u Domu narode.

“Iscrpićemo sva pravna sredstva jer smo sigurni da je primjenom prava i propisanih procedura pravda na strani SNSD-a, odnosno liste delegata koju je izabrala Narodna skupštine RS”, rekla je Bursać.

Ona je naglasila da SNSD još nije zvanično dobio rješenje iz Suda BiH kao odgovor na žalbu, kao što nisu dobili ni odluku o potvrđivanju rezultata koje je izglasala Narodna skupština za izbor delegata iz RS-a kojima su dodijeljeni mandati.

- OGLAS -

Bursać je navela da postoji mogućnost, iako je to malo vjerovatno, da se u Sudu BiH sastavi vijeće nezavisnih sudija koje će ispoštovati i primijeniti pravo u ovom slučaju.

S druge strane, kaže ona, SNSD sakuplja dokaze kako bi uvjerio čitavu javnost koja je to pravno-politička struktura i pod čijom dirigentskom palicom se usuđuje da poništi izbor Narodne skupštine, a samim tim i odluke parlamenta RS-a.

- Advertisement -

Prema njenim riječima, to se radi sa političkim ciljem kako bi se rekonstruisao Dom naroda na način da ubace nekog delegata PDP-a koji uopšte nije izglasan u Narodnoj skupštini RS.

“Nažalost, živimo u vremenu gdje se sudi predsjedniku Republike Srpske zato što poštuje Ustav. Za očekivati je da neko nađe kao grešku to što je Narodna skupština Republike Srpske legalno izglasala delegate u Domu naroda koji se očito ne uklapaju u želju nekih međunarodnih zvaničnika”, rekla je Bursaćeva.

Ona je dodala da postoje kolege u PDP-u koji svjesno učestvuju u derogiranju Narodne skupštine RS i zakona, te pokušavaju da ubace svoje ljude.

Centralna izborna komisija BiH primila je rješenja Suda BiH kojim se odbijaju tri žalbe na Odluku o utvrđivanju rezultata dodjele mandata putem žrijebanja za jednog delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Narodne skupštine RS.

Iz CIK-a je precizirano da je riječ o žalbama SNSD-a, Snježane Novaković Bursać i Ranke Perić Romić.

CIK BiH je 4. jula donio jednoglasnu odluku o utvrđivanju rezultata dodjele mandata putem žrijebanja za jednog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Narodne skupštine RS, kojom je mandat dodijeljen Nenadu Vukoviću.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA