16.6 C
Sarajevo
08.09.2024

U izraelskim napadima na Khan Younis ubijeno najmanje 50 Palestinaca

Najmanje 50 ljudi je ubijeno u izraelskim napadima u gradu Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze, potvrdio je medicinski izvor, prenosi Anadolu.

Izraelska vojska naredila je Palestincima koji žive u istočnim četvrtima u Khan Younisu da se odmah evakuišu, a stanovnici su viđeni kako bježe iz svojih područja pješice i kolima usred izraelskog bombardovanja, javila je zvanična palestinska novinska agencija Wafa.

Medicinski kompleks Nasser pozvao je stanovnike da “hitno daju krv” za povrijeđene zbog velike nestašice jedinica krvi.

- OGLAS -

Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee tvrdi da je “prisustvo više vojnih operacija i raketna vatra iz istočnog dijela Kan Younisa učinili boravak tamo opasnim”.

Prije dvije sedmice, izraelska vojska je ubila najmanje 90 Palestinaca i ranila 300 u napadima na područje al-Mawasi u blizini Khan Younisa, koje je vojska označila kao “sigurnu zonu”.

- Advertisement -

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu opravdao je masakr, rekavši da je cilj napada bio komandant Hamasovog naoružanog krila Mohammed Deif i njegov zamjenik.

Međutim, Izrael nije potvrdio smrt komandanta.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra.

Od tada je ubijeno više od 39.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a više od 89.900 je povrijeđeno.

Više od devet mjeseci nakon izraelskog napada, ogromni dijelovi Gaze leže u ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA