20.5 C
Sarajevo
07.07.2024

VIDEO| Pogledajte predivne prizore Starog mosta u Mostaru iz zraka: Simbol ljubavi i mira!

''Od svega što čovjek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrijednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvijek smisleno, na mjestu na kom se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno ili zlo“,  zapisao je nobelovac Ivo Andrić.

Stari most u Mostaru dio je UNESCO-ove svjetske baštine, a prepoznatljiv po svojoj jedinstvenosti i kao simbol mira još od kada je izgrađen bio je najveća lučka konstrukcija na svijetu.

Ovaj dio starog grada Mostara svake godine privlači veliki broj stranih, ali i turista iz zemalja regiona. Poznat po svojoj unikatnosti i spoju tradicije, kulture i “mostarske” svakodnevnice, dio stare gradske jezgre je privlačan i svima onima koji žele trajno zabilježiti sve njegove ljepote.

Shodno tome, i proteklih dana zabilježeni su predivni prizori Starog mosta iz zraka u kojima su svi gledatelji posebno uživali.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Faris Hodzic (@faris.hodzic96)

- OGLAS -

Stari most sagrađen  je davne 1566. godine,  a oštećen u ratu 1992.  i srušen tokom rata 1993. godine. Njegova obnova bila je vrlo zahtjevan kako građevinski tako i projekt obnove u ratu porušenih veza među ljudima s dvije obale rijeke Neretve. Od početka projekta obnove do njegove konačne realizacije bilo je potrebno pet godina. Most je građen od istih materijala od kojih je rađen i prije 450 godina kako bi ostao autentičan po svemu onome što jeste.

- Advertisement -

”Od svega što čovjek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrijednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvijek smisleno, na mjestu na kom se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno ili zlo“,  zapisao je nobelovac Ivo Andrić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA