7.7 C
Sarajevo
17.09.2024

Abdulah Sidran: 80. godišnjica rođenja bh. književnog velikana i akademika

Na današnji dan 1944. godine, u Sarajevu je rođen Abdulah Sidran, bosanskohercegovački književni velikan, pjesnik, prozaik i filmski scenarist. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH, te jedan od najznačajnijih filmskih scenarista u nekadašnjoj jugoslavenskoj kinematografiji.

Svojevremeno je uređivao sarajevski studentski list “Naši dani”, a na Televiziji Sarajevo bio je zaposlen kao dramaturg. Sredinom sedamdesetih godina objavio je pjesme i prozu, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju “šezdesetosmaškom”.

“Sarajevski tabut”

Za svoje pjesničke knjige Sidran je nagrađivan književnim i društvenim priznanjima. Zbirku poezije “Sarajevski tabut” objavio je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu za koju je dobio priznanje “Nagrada slobode” PEN centra Francuske.

- OGLAS -

Izbori iz njegove poezije, u prevodu na njemački, francuski, italijanski, objavljeni su u Austriji, Francuskoj i Italiji. Za italijansko dvojezično izdanje, dobio je nagradu ”Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo”.

Najpoznatije pjesme su mu: “Bivši drugari”, “Bosna”, “Djevojčica iz Ulice Prkosa”, “Hoće li išta o meni znati”, “Mora”, “Planeta Sarajevo”, “Sarajevske priče” i “Zašto tone Venecija”.

- Advertisement -

Osim kao pjesnik, Sidran je poznat po filmovima za koje je pisao scenarije. Bio je jedan od najznačajnijih filmskih scenarista u nekadašnjem jugoslavenskoj kinematografiji (“Sjećaš li se Dolly Bell”, “Otac na službenom putu”, reditelja Emira Kusturice, “Kuduz” Ademira Kenovića).

Sidran je bio veliki ljubitelj šaha i majstorski kandidat.

Preminuo je 23. marta 2024., u 80. godini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA