Određene namirnice mogu istovremeno pomoći u snižavanju holesterola i poticanju mršanja, što je idealna kombinacija za zdravlje srca i opće stanje organizma.
Prema dijetetičarki Johanni Angman te kardiolozima dr. Christopheru Van Nguyenu i dr. Bhaskaru Semithi, prehrana bogata zdravim mastima, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama može značajno poboljšati nivoe dobrog holesterola (HDL), smanjiti loši holesterol (LDL) i pomoći pri kontroli tjelesne težine. Izdvojili su nekoliko namirnica koje pridonose tim ciljevima.
Avokado
Avokado je bogat vlaknima i zdravim mastima koje stvaraju osjećaj sitosti i smanjuju potrebu za nepotrebnim grickalicama. Osim što sadrži mononezasićene masti koje pomažu u snižavanju LDL holesterola, sadrži i kalij važan za zdravlje srca.
“Avokado pomaže u smanjenju lošeg holesterola i povećanju dobrog, a pritom vas dugo drži sitima”, kaže Angman za SheFinds.
Dr. Semitha dodaje: “Zbog svoje kombinacije zdravih masti i vlakana, izvrstan je za kardiovaskularno zdravlje.”
Masna riba
Losos, skuša i sardine bogati su omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju trigliceride i upale u tijelu te štite zdravlje krvnih žila.
“Omega-3 masne kiseline u lososu pomažu u smanjenju upala i rizika od nakupljanja plaka u arterijama”, objašnjava dr. Van Nguyen.
Angman dodaje da omega-3 masnoće također poboljšavaju metabolizam i potiču mršavljenje.
Orašasti plodovi
Bademi, orasi i pistacije sadrže zdrave masnoće koje snižavaju LDL i podižu HDL holesterol, a istovremeno pružaju osjećaj sitosti.
“Orašasti plodovi su odličan izvor vlakana, proteina i zdravih masti. Pomažu u snižavanju holesterola i sprječavaju prejedanje”, navodi Angman.
Dr. Van Nguyen ističe da ALA masne kiseline u orasima dodatno smanjuju upale i podržavaju zdravlje arterija.
Chia sjemenke
Chia sjemenke bogate su topivim vlaknima koja usporavaju probavu i produžuju osjećaj sitosti. Također pomažu u stabilizaciji šećera u krvi i snižavanju holesterola.
“Ove male sjemenke sadrže omega-3 masne kiseline, vlakna i proteine te značajno doprinose kontroli apetita i zdravlju srca”, ističe Angman.
Lanene sjemenke
“Mljevene lanene sjemenke izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina i vlakana. Pomažu u snižavanju holesterola i regulaciji apetita”, tvrdi Angman.
Lako ih je uvrstiti u prehranu: mogu se dodavati u smoothieje, jogurt, zobene kaše ili koristiti kao sastojak za dresinge.