22 C
Sarajevo
31.05.2025

Ako imate problema s visokim holesterolom, češće jedite ovih pet namirnica

Izdvojili su nekoliko namirnica koje pridonose tim ciljevima.

Određene namirnice mogu istovremeno pomoći u snižavanju holesterola i poticanju mršanja, što je idealna kombinacija za zdravlje srca i opće stanje organizma.

Prema dijetetičarki Johanni Angman te kardiolozima dr. Christopheru Van Nguyenu i dr. Bhaskaru Semithi, prehrana bogata zdravim mastima, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama može značajno poboljšati nivoe dobrog holesterola (HDL), smanjiti loši holesterol (LDL) i pomoći pri kontroli tjelesne težine. Izdvojili su nekoliko namirnica koje pridonose tim ciljevima.

Avokado

- OGLAS -

Avokado je bogat vlaknima i zdravim mastima koje stvaraju osjećaj sitosti i smanjuju potrebu za nepotrebnim grickalicama. Osim što sadrži mononezasićene masti koje pomažu u snižavanju LDL holesterola, sadrži i kalij važan za zdravlje srca.

“Avokado pomaže u smanjenju lošeg holesterola i povećanju dobrog, a pritom vas dugo drži sitima”, kaže Angman za SheFinds.

- Advertisement -

Dr. Semitha dodaje: “Zbog svoje kombinacije zdravih masti i vlakana, izvrstan je za kardiovaskularno zdravlje.”

Masna riba

Losos, skuša i sardine bogati su omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju trigliceride i upale u tijelu te štite zdravlje krvnih žila.

“Omega-3 masne kiseline u lososu pomažu u smanjenju upala i rizika od nakupljanja plaka u arterijama”, objašnjava dr. Van Nguyen.

Angman dodaje da omega-3 masnoće također poboljšavaju metabolizam i potiču mršavljenje.

Orašasti plodovi

Bademi, orasi i pistacije sadrže zdrave masnoće koje snižavaju LDL i podižu HDL holesterol, a istovremeno pružaju osjećaj sitosti.

“Orašasti plodovi su odličan izvor vlakana, proteina i zdravih masti. Pomažu u snižavanju holesterola i sprječavaju prejedanje”, navodi Angman.

Dr. Van Nguyen ističe da ALA masne kiseline u orasima dodatno smanjuju upale i podržavaju zdravlje arterija.

Chia sjemenke

Chia sjemenke bogate su topivim vlaknima koja usporavaju probavu i produžuju osjećaj sitosti. Također pomažu u stabilizaciji šećera u krvi i snižavanju holesterola.

“Ove male sjemenke sadrže omega-3 masne kiseline, vlakna i proteine te značajno doprinose kontroli apetita i zdravlju srca”, ističe Angman.

Lanene sjemenke

“Mljevene lanene sjemenke izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina i vlakana. Pomažu u snižavanju holesterola i regulaciji apetita”, tvrdi Angman.

Lako ih je uvrstiti u prehranu: mogu se dodavati u smoothieje, jogurt, zobene kaše ili koristiti kao sastojak za dresinge.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA