26 C
Sarajevo
20.05.2024

BMW ne odustaje od dizelaša i benzinaca

Proizvođači, poput Volvoa, Audija, Mercedesa ili Jaguara, požurili su da objave datume od kojih više neće proizvoditi benzince i dizelaše te se posvetiti isključivo električnim modelima.

Trendovi su takvi, ali ne znači da će ih većina slijediti. BMW, na primjer, nema namjeru da ide isključivo u jednom smjeru. Radi se na novoj generaciji benzinskih i dizelskih motora i planira da ih proizvodi i u sljedećoj deceniji.

Govoreći za CarExpert, Frank Weber, član upravnog odbora za razvoj BMW Grupe, jasno je dao do znanja da BMW neće objaviti datum kada će kompanija napustiti svoje dizelske i benzinske motore.

- OGLAS -

Weber je izjavio da BMW predviđa budućnost u kojoj motori s unutrašnjim sagorjevanjem harmonično koegzistiraju s elektrifikovanom ponudom, pružajući kupcima izbor između ICE i BEV pogonskih sklopova u sljedećih 10-15 godina.

BMW paralelno ide i u smjeru elektrifikacije, piše Revija HAK. Kompanija je postavila cilj da do kraja decenije prodaje najmanje 50 posto električnih vozila.

- Advertisement -

Ovaj dvostruki pristup ima za cilj zadovoljiti širi spektar potrošača, dozvoljavajući im da izaberu pogonski sistem koji najbolje odgovara njihovim potrebama bez kompromisa, prenose nezavisne.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA