8.8 C
Sarajevo
18.05.2024

Vozači, možete li odgovoriti na ovih pet osnovnih teorijskih pitanja?

Ako ste se mučili s ovim pitanjima, možda bi bilo vrijedno ponovo se upoznati s Zakonom o cestovnom saobraćaju.

Independent Advisor Car Insurance napravio je mini teorijski test kako bi otkrio koliko su vozači na cesti zapravo upoznati s određenim pravilima. Nakon anketiranja više od dvije hiljade vozača, kompanija je otkrila da nevjerojatnih 88 posto vozača nije odgovorilo na ovih pet osnovnih teorijskih pitanja, piše Mirror.

Štaviše, više od polovine bi palo na teorijskom ispitu da ga danas ponovo polažu. Dakle, smatrate li da još uvijek imate ono što je potrebno za prolaz – ili trebate ponovno učiti? U ovom scenariju, prolazna ocjena je 80 posto, što znači da trebate tačno odgovoriti na četiri od pet pitanja da biste prošli, prenosi Večernji list.

1. Šta označavaju trokutasti saobraćajni znakovi?

- OGLAS -

2. Koja svjetla, ako ijedna, treba upaliti tokom vožnje autocestom noću, kada su ispred vas automobili?

3. Koje je zakonsko ograničenje brzine na na cestama namijenjenim isključivo za saobraćaj motornih vozila i brzoj cesti, ako nikakvi znakovi ne pokazuju drugačije?

- Advertisement -

4. Koliko je ograničenje brzine za osobne automobile kad vuku drugo, neispravno vozilo?

5. Šta trebate učiniti ako morate brzo usporiti dok vozite autocestom?

Ako ste se mučili s ovim pitanjima, možda bi bilo vrijedno ponovo se upoznati s Zakonom o cestovnom saobraćaju. Ako mislite da ste uspjeli na testu, čestitamo – odgovori su u nastavku:

1. Upozorenja.

2. Kratka svjetla.

3. 110 km na sat.

4. 40 km/h.

5. Upaliti sva četiri žmigavca.

Šokantno, 21 posto ispitanika nije moglo prepoznati saobraćajni znak “upozorenje”, a svaki peti mislio je da bi trebali upaliti duga svjetla kada voze autoputom noću, što bi moglo zaslijepiti vozače. Oni u dobi od sedamnaest do 24 godine imali su veću vjerojatnost da će pasti na testu, a jedan od deset nije imao nijedan tačan odgovor, piše Mirror.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA