17.7 C
Sarajevo
27.04.2024

Dno okeana se pomjera: Naučnici na jednom mjestu izmjerili 2.000 zemljotresa u danu

Luka Viktorija na ostrvu Vankuver koje pripada Kanadi je mjesto gdje su istraživači izmjerili skoro 2.000 zemljotresa u jednom danu. Ova nevjerovatna pojava, kako kažu, je znak da će se nova okeanska kora uskoro roditi putem magmatske rupture dubokog mora.

Potresi, s druge strane, nisu prijetnja ljudima. Oni su relativno mali i usredsređeni su na mjesto koje se zove Endeavour sajt, oko 240 kilometara od obale ostrva Vankuver. 

Ovo mjesto ima brojne hidrotermalne otvore i nalazi se na grebenu Huan de Fuka, gdje se dno okeana širi. Ovo područje je odvojeno od zone subdukcije – regiona u kojem jedna tektonska ploča tone u plašt ispod druge ploče – bliže obali koja može stvoriti velike, destruktivne zemljotrese.

- OGLAS -

Zoe Kraus, doktorantka geofizike mora na Univerzitetu u Vašington navodi da srednjookeanski grebeni zapravo nisu u stanju da proizvedu tolike zemljotrese, ne previše iznad pet stepeni po Rihterovoj skali, prenosi “Politikin magazin”.

Kraus je za “Live Science” navela da su zemljotresi naučno zanimljivi, jer mogu otkriti detalje o tome kako se dno okeana razdvaja i formira nova kora. Na lokaciji Endeavour, Pacifička ploča i ploča Huan de Fuka se razdvajaju. 

Ovo rastezanje stvara dugačke, linearne linije rasjeda  omogućavajući magmi da se podigne. Kada magma dospije na površinu, ona se hladi i stvrdne, postajući nova okeanska kora. Od 2018. region je postao seizmički aktivniji, a 6. marta aktivnost je podivljala, sa najmanje 200 malih zemljotresa koji su potresli morsko dno i ponavljali su se na svaki sat.

U pitanju su bili mali potresi, ali to je prilično značajno za naučnike da prate gdje se stvari dešavaju i na kojim lokacijama je morsko dno rastegnuto do maksimuma, prenosi Dnevni avaz.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA