15 C
Sarajevo
28.08.2025

Evo kako očuvati svježinu gljiva da traju i do sedam dana

Gljive su omiljeni sastojak mnogih jela zbog svog bogatog umami okusa, svestranosti i nutritivne vrijednosti.

Međutim, njihova kratka svježina često predstavlja problem u planiranju obroka, posebno onima koji nastoje smanjiti bacanje hrane. Njihova osjetljiva struktura i visok sadržaj vode čine ih podložnim brzom kvarenju, ako se ne skladište na odgovarajući način.

Prema riječima stručnjaka za uzgoj gljiva Elliota Webba iz kompanije Urban Farm-It, mnogi prave ključnu grešku pri čuvanju gljiva, ostavljaju ih u plastičnoj ambalaži u kojoj su kupljene. “Plastika zadržava vlagu i time ubrzava njihovo propadanje”, objasnio je Webb.

- OGLAS -

Umjesto togapreporučuje se da se gljive prebace u papirnu kesu obloženu kuhinjskim ubrusom. Ova metoda omogućava bolju cirkulaciju zraka i upija višak vlage, čime se značajno produžava njihov vijek trajanja. Na ovaj način, cijele gljive mogu ostati svježe u frižideru i do sedam dana, dok narezane obično traju samo jedan do dva dana.

Webb također savjetuje da se gljive ne peru prije spremanja, jer dodatna vlaga može dodatno ubrzati njihovo kvarenje. Ipak, čak i ako počnu omekšavati, takve gljive ne treba bacati – još uvijek su odlične za pripremu kuhanih jela poput rižota, variva ili supa.

- Advertisement -

Za prave ljubitelje gljiva, Webb predlaže uzgoj kod kuće pomoću seta za uzgoj gljiva. “Domaće gljive idu direktno s uzgoja na tanjir, što garantuje svježinu i izuzetan okus koji ne možete dobiti iz prodavnice”, poručio je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA