12.7 C
Sarajevo
18.10.2024

Film „Sabrija“ – priča o jednom životu koji danas korača stazama sjećanja | FACE TV, 11. jula u 21.30 h

Srebreničku grobnu tišinu uvijek prekidaju suze Sabrije Halilovića... Ne propustite film „Sabrija“ sutra u 21.30 sati.

Sutra se obilježava 29. godišnjica genocida u Srebrenici. Nakon izglasane Rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a, čitav je svijet svjestan razmjera zločina genocida koji je počinjen u srcu Evrope u julu 1995. godine – u Bosni i Hercegovini… Srebrenici. Neki su i preživjeli i danas žive životima koji se zasnivaju na putevima sjećanja. Jedan od njih je Sabrija Halilović.

Sabrija – nježna srebrenička duša koja ne može mrziti…

Novinarka FACE TV, Delina Voloder, prije dvije godine uživo se javljala iz Srebrenice, izvještavajući o 27. godišnjici genocida u Srebrenici. Kako je kazala, iako je bila „grobna tišina“, čule su se Sabrijine suze na mezaru njegovog sina…

- OGLAS -

„Sabrija… čovjek koji je izabrao život nakon mučkog ubistva svog sina Vedhada. Dok se spremala kolektivna dženaza, ugledala sam ga pored mezara svog sina. Priznajem da su mi lične sudbine, kao novinarki, ipak najbliže. Nakon povratka iz Srebrenice, Sabrija mi je stalno bio u mislima – njegova priča, njegov sabur nakon ogromnih životnih oluja… znala sam da se on, odnosno njegova priča mora čuti. Tako je nastao film ‘Sabrija’ – od slučajnog susreta do konačne ideje“, kaže Voloder.

Životna priča ovog Srebreničanina prerasla je u film. Voloder je uoči obilježavanja genocida u Srebrenici posjetila Sabriju Halilovića u Tegarama pokraj Srebrenice. Ponovni susret novinarke i Sabrije bio je emotivan, priznaje.

- Advertisement -

„Od Sabrije sam pri ponovnom susretu opet dobila ono najvrednije: njegovu priču, emocije, životne mudrosti… ali i srebrenički cvijet kao amanet – da ga nosim stalno, blizu srca”, govori.

“Njegov Vedhad, sve srebreničke žrtve, njihove patnje i žeđ za istinom tim poklonjenim cvijetom postali su dijelom mene zauvijek… da se sjećam, podsjećam i stalno osjećam“, ističe Voloder.

Film „Sabrija“ na programu je FACE-a sutra, 11. jula, u 21.30 sati.

Autorica filma Delina Voloder još jednom se zahvalila ekipi s kojom je sarađivala – direktoru programa FACE TV Admiru Salihoviću, kamermanu Abedinu Mujezinoviću, montažeru Akifu Suljiću i lektorici Dženeti Rovčanin, istakavši da je ovo samo početak njenog filmsko-dokumentarnog puta.   

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA