22.7 C
Sarajevo
30.06.2024

Haljine princeze Diane i drugi lični predmeti prodati na aukciji za četiri miliona dolara

Na aukciji je također prikazano više od dvadeset ručno pisanih pisama, bilješki i čestitki princeze Diane.

Zbirka predmeta koje su bile u posjedu članova kraljevske porodice, uključujući haljine i bilješke princeze Diane, prodane su na aukciji u Kaliforniji za više od četiri miliona eura.

Rasprodaja je sadržavala više od dvjesta predmeta, a aukcionari su je naveli kao najopsežniju zbirku Dianinih ličnih stvari otkako je održala vlastitu humanitarnu aukciju dva mjeseca prije svoje smrti 1997. godine.

“Fenomenalni rezultati današnje historijske aukcije održane samo nekoliko dana prije rođendana princeze Diane pokazuju zašto Diana jest i uvijek će ostati jedna od najomiljenijih i najinspirativnijih ličnosti na svijetu”, rekao je Martin Nolan, suosnivač i izvršni direktor Julien's Auctions.

- OGLAS -

Večernja haljina s otvorenim ramenima od svile i čipke koju je dizajnirao britanski dizajner Victor Edelstein, a koju je Diana nosila u Londonu i Njemačkoj 1987. godine, premašila je prodaju s 910.000 dolara, što je četiri puta više od prvobitne procjene.

Britanski kreator Edelstein dizajnirao je i druge haljine za princezu Dianu, a jedna od najpoznatijih je ljubičasta večernja haljina bez naramenica, koju je princeza Diana nosila na kraljevskom portretu 1991. godine. Ova haljina je prodana prošle godine za 576 hiljada eura.

- Advertisement -

U međuvremenu, plava haljina dizajnera Murrayja Arbeida, koju je princeza Diana nosila dva puta 1986. i 1987. godine, također je premašila procjenu. Haljina je prodana za 729 hiljada eura, što je gotovo četiri puta više od procijenjene cijene. Na aukciji je također prikazano više od dvadeset ručno pisanih pisama, bilješki i čestitki princeze Diane.

“Ovi izvrsni odjevni predmeti, cipele i modni dodaci nisu samo imali modni utjecaj, već su također pokazali njenu toplinu i ljudskost, što je Dianu učinilo najpopularnijom i najvećom ikonom kraljevskog stila svih vremena”, navedeno je na aukciji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA