Tradicionalni specijalitet, kojeg se ljudi rijeđe sjete od baklave ili tulumbe, zaslužio je da se ponovo nađe na vašim tanjirićima. Hurmašice mnogi vole, a jednostavna priprema i malo truda osvojit će vas odmah.
Sastojci:
250 grama maslaca;
jedno jaje;
jedna kašika šećera;
400 grama brašna.
Sastojci za preliv:
500 grama šećera;
500 mililitara vode;
jedan limun.
Priprema:
Maslac stavite da se topi na srednjoj vatri. Za to vrijeme umutiti jaje i šećer. U jaje i šećer dodajte otopljeni maslac i sve sjedinite. Zatim postepeno dodajte i brašno, pa rukama umjesite tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto prekrijte krpom i ostavite dvadeset minuta u zamrzivaču.
Poslije toga, rukama otkinite jedan dio tijesta i oblikujte valjak, pa taj dio stavite na redne, tačnije na stranu na kojoj su najsitnije rupe. Pritisnite tijesto, pa ga odvojte i stavite u podmazan pleh. Postupak ponavljate dok imate tijesta.
Hurmašice pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni trideset minuta. Dok se hurmašice peku, pripremite preliv. U šerpu sipajte šećer i vodu, promiješajte i stavite da se kuha na srednjoj vatri oko petnaest minuta.
Na pola kuhanja, limun isijecite na kolutove, pa ih stavite u šerpu u kojoj kuhate preliv. Vruće hurmašice prelijte vrućim prelivom. Prekrijte ih i ostavite u toku noći da se dobro natope.