5.5 C
Sarajevo
06.01.2025

Hurmašice – kolač koji svakog osvaja: Isprobajte najjednostavniji recept za omiljeni slatkiš

Hurmašice mnogi vole, a jednostavna priprema i malo truda osvojit će vas odmah.

Tradicionalni specijalitet, kojeg se ljudi rijeđe sjete od baklave ili tulumbe, zaslužio je da se ponovo nađe na vašim tanjirićima. Hurmašice mnogi vole, a jednostavna priprema i malo truda osvojit će vas odmah.

Sastojci:

250 grama maslaca;

- OGLAS -

jedno jaje;

jedna kašika šećera;

- Advertisement -

400 grama brašna.

Sastojci za preliv:

500 grama šećera;

500 mililitara vode;

jedan limun.

Priprema:

Maslac stavite da se topi na srednjoj vatri. Za to vrijeme umutiti jaje i šećer. U jaje i šećer dodajte otopljeni maslac i sve sjedinite. Zatim postepeno dodajte i brašno, pa rukama umjesite tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto prekrijte krpom i ostavite dvadeset minuta u zamrzivaču.

Poslije toga, rukama otkinite jedan dio tijesta i oblikujte valjak, pa taj dio stavite na redne, tačnije na stranu na kojoj su najsitnije rupe. Pritisnite tijesto, pa ga odvojte i stavite u podmazan pleh. Postupak ponavljate dok imate tijesta.

Hurmašice pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni trideset minuta. Dok se hurmašice peku, pripremite preliv. U šerpu sipajte šećer i vodu, promiješajte i stavite da se kuha na srednjoj vatri oko petnaest minuta.

Na pola kuhanja, limun isijecite na kolutove, pa ih stavite u šerpu u kojoj kuhate preliv. Vruće hurmašice prelijte vrućim prelivom. Prekrijte ih i ostavite u toku noći da se dobro natope.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA