8 C
Sarajevo
12.03.2025

IFTAR S LJUBAVLJU: “Tragom levanta”

U emisiji „Iftar s ljubavlju“ spremamo jela začinjena tradicijom i pripremljena s ljubavlju.
U večerašnjoj epizodi „Iftara s ljubavlju“ putujemo tragom Levanta...

Otkrivamo kulinarske tajne, istražujemo nove okuse i učimo kako pripremiti jela koja će vas transportovati direktno u srce Bliskog istoka.

TRAGOM LEVANTA

Sastojci za tri-četiri osobe:

- OGLAS -

300 grama fileta ili 400 grama otkoštenih karabataka;

200 mililitara jogurta;

- Advertisement -

50 mililitara maslinovog ulja;

jedna kašičica mljevenog kumina;

jedna kašičica mljevenog korijandera;

jedna kašičica mljevene slatke paprike;

jedna glavica luka;

dva čehna bijelog luka;

1/2 kašičice kajenske paprike;

so i biber.

MAN’OUSCHE

Sastojci:

500 grama brašna;

dvije kašičice soli;

300 mililitara mlake vode;

jedna kašika germe;

jedna kašika šećera;

jedna kašika ulja.

Dodaci:

120 mililitara maslinovog ulja.

Za’atar

Paradajz, začinsko bilje, labne, razne vrste sira…

HUMUS

Sastojci:

dvije šolje kuhanog slanutka;

jedno čehno bijelog luka;

1/2 šolje tahina;

so, biber;

sok jednog limuna;

četiri kockice leda;

aquafaba po potrebi;

jedna kašika prženog susama;

50-100 mililitara maslinovog ulja;

kumin, sumak po želji.

TABBOULEH

Sastojci za četiri osobe:

jedna šolja kuhane heljde ili bulgura;

dva sitno sjeckana paradajza;

dva sitno sjeckana krastavca;

2/3 šolje svježe sjeckane mente;

½ šolje svježeg sjeckanog peršuna;

tri sitno sjeckana mlada luka.

Dresing:

2/3 šolje maslinovog ulja;

osam kašika limunovog soka;

jedno čehno sitno sjeckanog bijelog luka;

so, biber.

TAHINI SOS

Sastojci:

120 grama tahinija;

60 mililitara vode ili više – za rjeđu konzistenciju;

dva limuna, cijeđeni sok;

dva čehna bijelog luka;

1/2 kašičice morske soli;

1/4 kašičice kumina.

Po želji možemo dodati jogurt umjesto vode i svježe, sitno sjeckano začinsko bilje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA