17.7 C
Sarajevo
21.07.2024

Japan lansirao satelit za praćenje prirodnih katastrofa i vojnih aktivnosti

Japan je danas lansirao na novoj raketi H3 unaprijeđeni satelit ALOS-4 za posmatranje Zemlje i reagovanje na prirodne katastrofe i druge sigurnosne izazove.

Raketa H3 No. 3 je poletjela iz Kosmičkog centra Tanegašima na istoimenom otoku na jugozapadu Japana i u skladu sa planom otpustila satelit 16 minuta nakon polijetanja, saopćila je Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA), prenosi AP.

Napredni satelit za posmatranje Zemlje, nazvan ALOS-4, lansiran je s ciljem da osmatra Zemlju i prikuplja podatke za reagovanje na katastrofe i izradu mapa, ali sposoban je da pomoću infracrvenog senzora razvijenog u japanskom ministarstvu odbrane nadgleda i vojne aktivnosti, kao što su lansiranja raketa.

- OGLAS -

Nakon uspješnog lansiranja 17. februara i šokantnog neuspjeha prvog pokušaja prije godinu kada je raketa morala biti uništena sa teretom, ovo je treće lansiranje uz korištenje raketnog sistema H3.

Japan razvija stabilne i komercijalno konkurentne kapacitete za transport u svemiru i smatra ih ključnim za svoj svemirski program i nacionalnu sigurnost, prenosi Nauka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA