Iskoristite sezonu breskvi i uživajte u njima na sva načine – samima, u salatama i voćnim salatama i, naravno, u kolačima. Ovo sočno ljetno voće savršeno je za kolače svih vrsta, s kremom, bez kreme, bez biskvita ili sa svime što vam padne na pamet.
Breskve nisu samo ukusne, nego su i vrlo hranjive i zdrave. Ovo je jednostavan recept za dobar stari klasik, kolač od jogurta, naravno s breskvama u glavnoj ulozi. Kolač s breskvama i jogurtom sladak je i sočan, ali lagan, lako se priprema, gotov je za manje od sat vremena i odlično će pristajati svakom dobu dana.
Sastojci za kolač s breskvama i jogurtom:
- dvije breskve, oguljene i narezane na kriške;
- 180 g brašna (integralnog);
- dvije čajne kašičice praška za pecivo;
- pola čajne kašičice sode bikarbone;
- jedna čajna kašičica ekstrakta vanilije;
- 1/4 čajne kašičice soli;
- pola šoljice jogurta;
- pola šoljice kokosovog šećera;
- 1/4 šoljice kokosovog ulja;
- dvoje jaja;
- pola šoljice biljnog napitka ili mlijeka.
Priprema kolača s breskvama i jogurtom:
Zagrijte rernu na 180 °C. Nauljite kalup za pečenje ili ga obložite papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, so, sodu bikarbonu, prašak za pecivo. U drugoj zdjeli umutite jaja s kokosovim šećerom do pjenaste teksture. Potom dodajte jogurt, kokosovo ulje i mlijeko ili biljni napitak te pomiješajte. Postupno dodajte suhe sastojke mokrima i sjedinite smjesu, a prema potrebi dodajte još mlijeka ili biljnog napitka. Jednu narezanu breskvu dodajte u smjesu. Prelijte smjesu u kalup te ostatak breskvi rasporedite po vrhu kolača. Pecite u rerni oko 35 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.