-2.3 C
Sarajevo
27.12.2024

Jednostavan recept za lagani desert: Napravite ukusni kolač s breskvama i jogurtom

Breskve nisu samo ukusne, nego su i vrlo hranjive i zdrave.

Iskoristite sezonu breskvi i uživajte u njima na sva načine – samima, u salatama i voćnim salatama i, naravno, u kolačima. Ovo sočno ljetno voće savršeno je za kolače svih vrsta, s kremom, bez kreme, bez biskvita ili sa svime što vam padne na pamet.

Breskve nisu samo ukusne, nego su i vrlo hranjive i zdrave. Ovo je jednostavan recept za dobar stari klasik, kolač od jogurta, naravno s breskvama u glavnoj ulozi. Kolač s breskvama i jogurtom sladak je i sočan, ali lagan, lako se priprema, gotov je za manje od sat vremena i odlično će pristajati svakom dobu dana.

Sastojci za kolač s breskvama i jogurtom:

- OGLAS -
  • dvije breskve, oguljene i narezane na kriške;
  • 180 g brašna (integralnog);
  • dvije čajne kašičice praška za pecivo;
  • pola čajne kašičice sode bikarbone;
  • jedna čajna kašičica ekstrakta vanilije;
  • 1/4 čajne kašičice soli;
  • pola šoljice jogurta;
  • pola šoljice kokosovog šećera;
  • 1/4 šoljice kokosovog ulja;
  • dvoje jaja;
  • pola šoljice biljnog napitka ili mlijeka.

Priprema kolača s breskvama i jogurtom:

Zagrijte rernu na 180 °C. Nauljite kalup za pečenje ili ga obložite papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, so, sodu bikarbonu, prašak za pecivo. U drugoj zdjeli umutite jaja s kokosovim šećerom do pjenaste teksture. Potom dodajte jogurt, kokosovo ulje i mlijeko ili biljni napitak te pomiješajte. Postupno dodajte suhe sastojke mokrima i sjedinite smjesu, a prema potrebi dodajte još mlijeka ili biljnog napitka. Jednu narezanu breskvu dodajte u smjesu. Prelijte smjesu u kalup te ostatak breskvi rasporedite po vrhu kolača. Pecite u rerni oko 35 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA