18.8 C
Sarajevo
24.07.2024

22. novembra počinju “Dani Zaima Muzaferije”: Predstavljen bogat program!

Manifestacija “Dani Zaima Muzaferije” počet će 22. novembra izložbom slika “Zlatno doba BH slikarstva” u Zavičajnom muzeju Visoko.

Direktor Udruženja “Ars Tragovi” iz Visokog Rasim Kadić i direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović danas su na konferenciji za medije predstavili bogat program 20. manifestacije “Dani Zaima Muzaferije”, koji konceptualno sadrži teatarski, filmski i likovni dio.

Kadić je kazao da tokom dvadeset godina trajanja manifestacija ima svoj dignitet, strukturu. Programski sadržaji počinju od 22. novembra i traju do 4. decembra.

- OGLAS -

Ovogodišnja manifestacija će imati tri teatarske predstave, jedan dokumentarni film i dvije izložbe. Teatarske predstave su “Savršen kroj” “Teatra Total” iz Visokog, po tekstu Vladimira Đurđevića, predstava “Gideonov čvor” Pozorišta mladih Sarajevo po tekstu Johhne Admas i predstava “Oblaci” Hrvatskog kazališta Travnik, po motivima Elvis Bošnjak, u režiji Ante Bilića.

Predstave će biti izvođene u Kulturnom centru “Prijeko-Altindag”.

- Advertisement -

Tokom manifestacije, bit će prikazan i dokumentarni film “Braća Musemić” autora Edina Isanovića i reditelja Nihada Ušanovića koji su debitovali na AJB DOC ove godine, prenosi Fena.

Planirane su i dvije izložbe “CrtARTrije” autora Nedžada Begovića, a centralni dio manifestacije je izložba “Zlatno doba bh. slikarstva” koja će biti otvorena do 4. decembra u Galeriji Likum 76 u Visokom.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović je rekao da je motiv izložbe period osamdesetih godina, koje su po njegovom mišljenju bile godine društvenog preobražaja, procvata kulture, umjetnosti, uopće, bosanskohercegovačkog društva.

“Unutar tog procvata je slikarska scena bila nešto što je bilo možda najatraktivnije i najdinamičnije što se dešavalo u ovom gradu i u ovoj državi. Eto, to smo željeli, da u jednom skicoznom obliku, mada na dva prostora, predstavimo na manifestaciji”,  rekao je Krsmanović.

Najavio je da će izložba u proširenoj varijanti biti postavljena i u Umjetničkoj galeriji. Tokom manifestacije bit će upriličene i radionice na kojima će najbolji umjetnici, kulturni radnici održati predavanja o umjetnosti: Edin Numankadić, Ibrahim Horozović, Ivana Udovičić, Mehmed Klepo.

Mnogi umjetnici iz BiH, podsjetio je Kadić, tokom dvadeset godina bili su učesnici Manifestacije “Dani Zaima Muzaferije”, poput Mirjane Karanović, Ermina Brave, Aide Begić, Tarika Hodžića. Održane su i najzahtjevnije predstave “Ay Carmela”, “Žaba”, “Helverova noć”.  

Postavljene su i najveće izložbe, a izložba radova Gabrijela Jurkića je ocijenjena kao jedna od najboljih. Nivo manifestacije podignut je i izložbama Behaudina Selmanovića, Ismeta Mujezinovića, Mehmeda Klepe, Lazara Drljače, Romana Petrovića, Ibrahima Ljubovića i Mice Todorović.  

Manifestacija “Dani Zaima Muzaferije” završava 25. novembra rock koncertom (RE)generacija, na kojem će u Gradskom kinu Visoko nastupiti visočki bendovi, prenosi Fena.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA