15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Bh. književnica Lana Bastašić raskinula ugovor s njemačkim izdavačem zbog šutnje o ratu u Gazi

Bastašić je svoju odluku saopćila na Instagramu gdje je objasnila kako je do odluke došla uprkos njemačkom prijevodu njene knjige koji joj pruža mnogo prilika, čitanja, festivala i spisateljskih rezidencija.

“Moralno je upitno jer se čini slijepim i gluhim za patnju palestinskog naroda u istoj regiji. To je, u konačnici, intelektualno lijeno jer delegira antisemitizam na Bliski istok, ne videći ga u vlastitoj domovini, u samim političkim i kulturnim strukturama njemačke države”, poručila je Bastašić.

Inače, Njemačka vlada je jedan od najglasnijih saveznika Izraela od nedavne eskalacije sukoba na Bliskom istoku. U petak je ova vlada saopćila da je optužba za genocid protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde potpuno neosnovana i predstavlja “političku instrumentalizaciju” konvencije UN-a o genocidu.

- OGLAS -

Ovaj stav je posebno izazivao podjele u njemačkom kulturnom sektoru. Najava spisateljice Bastašić o raskidu ugovora dolazi sedmicu nakon pokretanja peticije kojom se poziva na bojkot njemačkih kulturnih institucija zbog, kako se tvrdi, njihove “Mekartijevske politike koja guši slobodu izražavanja, posebno izražavanja solidarnosti s Palestinom”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA