17.7 C
Sarajevo
21.07.2024

Izložbom fotografija žene upozoravaju na rodno zasnovano nasilje (VIDEO)

Izložba fotografija “Slušaj ona slikom priča” otvorena je u ponedjeljak u Mostaru i u Podgorici, a riječ je o fotografijama koje su kreirale žene s iskustvom rodno zasnovanog nasilja iz Mostara i Nikšića te su svoje iskustvo pretočile u fotografiju i opis.

Projektom je osnaženo 20 žena s iskustvom rodno zasnovanog nasilja da kroz “photo voices” radionice kreiraju fotografije koje vjerodostojno i autentično reflektiraju njihovo iskustvo.

Predsjednica Udruženja “Žena BiH” Mostar Arnela Buzaljko istaknula je kako nasilje oduvijek postoji i da se ono širi i da je ovaj projekt jedan od načina da se ženama, koje imaju iskustvo nasilja da prilika da one same kažu što osjećaju, o čemu razmišlaju i koje su im potrebe i problemi te na koji način one smatraju da bi se mogao poboljšati njihov položaj.

- OGLAS -

– Projekt je prekogranične suradnje s našim kolegicama iz Udrženja SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, a financijski je podržan od strane UNPD-a, Dijaloga za budućnost i UN fonda za izgradnju mira. Ovo je pionirski projekt, nikad ranije ženama s iskustvom nasilja nije dana ovako aktivna uloga da one same ljudima koji su na pozicijama, koji su donositelji odluka i koji na bilo kakav način mogu utjecati ili već utječu na njihov položaj, pošalju svoje riječi i poruke – kazala je Buzaljke.

Naime, fotografije su se našle i na razglednicama koje su upućene na 500 adresa, među kojima i onima koji imaju formalnu moć i utjecaj na javne politike i prakse u Crnoj Gori i BiH.

- Advertisement -

Navela je kako su reakcije bile nevjerojatne jer su dobile tu priliku.

– Ne samo priliku da pošalju poruke kroz ove forografije i tekstove već što su se družile sa ženama, koje imaju isto ili slično iskustvo jer na takav način smo mi njima poslali poruku da nisu same, da se to nije dogodila samo njima već da se to može dogoditi svakome – istaknula je Buzaljko.

Po njezinim riječima, kroz ta druženja i te “photo voices” radionice one su toliko puta istaknule da im samo to druženje vrijedi mnogo više nego bilo kakva druga korist.

– Jer, kako su rekle: vidjele sam da se to nije dogodilo samo meni, vidjela sam da se to može dogoditi bilo kome drugome i da nisam kriva – pojasnila je Buzaljko ističući kako su ih te radionice ohrabrile kako bi se borile za bolji položaj sebe i svoje djece.

Također, u sklopu projekta u Podgorici i Mostaru postavljeni su bilbordi s odabranim fotografijama na ukupno šest lokacija.

– Na strateške lokacije smo stavili te bilborde da što više ljudi vidi, pročita i shvati da taj problem postoji jer mi kao društvo još uvijek nemamo razinu prepoznavanja nasilja – kazala je Buzaljko istaknuvši kako je ključno prepoznati problem da se onda može reagirati.

Abida Pehlić iz Udruženja “Novi put”, koje također sudjeluje u projektu, istaknula je kako je nužna bolja suradnja između institucija i udruga koje se bave problemom nasilja te pozvala relevantne institucije na bolju suradnju.

Posebno joj je drago, kako je kazala, što se ovakav jedan projekt realizira u Hercegovini, koja je “još uvijek tradicionalno i patrijarhalno područje”.

– Nadamo se da će ove aktivnosti i izložba potaknuti mnoge žene koje su žrtve nasilja da spriječe to nasilje i zatraže pomoć – poručila je Pehlić.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA