7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Koncert Sarajevskog gradskog orkestra u subotu 16. septembra na pozorišnom Trgu Susan Sontag

Tim povodom, u subotu, 16. septembra 2023. godine s početkom u 20:00 sati, na pozorišnom Trgu Susan Sontag, sarajevska publika moći će uživati u koncertu Sarajevskog gradskog orkestra, kojim će dirigovati maestro Fuad Šetić. Svi koji budu prisutni imat će priliku čuti i uživati u simfonijskom repertoaru na kojem će se naći: B. Smetana “Vltava (Moldau)” iz ciklusa “Moja domovina”, A. Dvorak simfonija op. 95 br. 9, e mol – “Iz novog svijeta”, J. Brahms “Mađarski pleso” br. 21.

“Posebna nam je čast započeti našu treću sezonu upravo na festivalu ‘Kultura na ulice 2023’, jer su credo festivala i credo orkestra zapravo isti – umjetnost i kultura pripadaju i dio su svakog savremenog čovjeka. U orkestru na ovom koncertu sviraju umjetnici iz Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Publika će slušati zahtjevan, ali vrlo slušan i omiljen, simfonijski repertoar.

Pored festivala KNU 2023, na podršci zahvaljujemo Ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, Vladi Kantona Sarajevo, te posebno Univerzitetu u Sarajevu – Muzičkoj akademiji i dekanu, profesoru Sijariću”, izjavio je maestro Fuad Šetić.

- OGLAS -

Sarajevski gradski orkestar ideja je koja okuplja prvenstveno muzičare iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih gradova i susjednih zemalja, a koji su svojim djelovanjem vezani za Sarajevo. Nastala je još u aprilu 2019. godine, ali je zbog nedostatka institucionalne podrške svu svoju kreativnu energiju trošila isključivo na opstanak.

Ideja o gradskom orkestru, rodila se s ciljem da se ukaže na važnost postojanja ansambla ovog tipa, kao prostora gdje mladi muzičari mogu dobiti iskustvo sviranja u profesionalnoj sredini, svirati stilski raznolik repertoar, te obogatiti već stečena znanja. Nadalje, cilj orkestra je da ukazuje na važnost umjetničke muzike u savremenom društvu i njenog adekvatnog vrednovanja, ali i na nedostatak odgovarajuće infrastrukture koja bi podržala rad i djelovanje profesionalnih muzičara u Sarajevu.

 Orkestar djeluje pri Udruženju za njegovanje i promociju muzičkih, likovnih i scenskih umjetnosti “Artissimo”, a do sada su samostalno i bez budžeta organizovali i održali 6 cjelovečernjih koncerata, predstavili se na dva međunarodna festivala – Orfej i Vareš Classic Festival, a njihov korizmeni koncert u aprilu 2023. godine integralno je emitovan u programu BHT1.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA