15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

KUD Baščaršija predstavio novi CD: “Sve ptičice zapjevale”

 Na promociji je predstavljeno pet numera koje su izveli članovi i članice narodnog orkestra, vokalnih grupa i solista KUD Baščaršija. Recenziju CD-a je ovom prilikom predstavila prof. dr. Tamara Karača Beljak, redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na Odsjeku za muzikologiju i etnomuzikologiju.

Profesorica Karača Beljak je ovom prilikom istakla: „Slušajući ovaj nosač zvuka prvo što ćete primjetiti su jednostavne, ali zanimljive obrade izvedenih pjesama, zaokružene u jedinstven estetski doživljaj. Iz projekta kojeg večeras promoviramo, ali i nekih drugih iza kojih stoji KUD Baščaršija, učimo da je tradicijska muzika dinamična, da se mijenja i prilagođava ekspresivnim i emocionalnim željama izvođača. Da je tradicijska muzika velika ljudska sila koja prevazilazi uske političke, socijalne i vremenske granice.“

Novi CD- sastoji se od devet snimljenih numera svedalinki i starogradskih pjesama u novom aranžmanu. Iz KUD Baščaršija sa ponosom ističu da su svi muzičari i vokalni solisti, mladi članovi i članice KUD Baščaršija, te da je kompletna produkcija i snimanje ovog CD-a urađena u njihovom vlastitom studiju što je veliki uspjeh i podvig za jedno kulturno-umjetničko društvo.

- OGLAS -

Također, ovo je četvrti studijski album KUD Baščaršija.

Iz KUD Baščaršija posebno naglašavaju da je ovo prvi muzički CD jednog kulturno-umjetničkog društva u BIH i regionu koji će se naći na svim svjetskim muzičkim platformama (Spotify, Deezer, Amazon Music, Apple music, iTunes, Youtube Music), koji će omogućiti slušateljima širom svijeta moderno slušanje tradicionalne muzike.

- Advertisement -

KUD Baščaršija sa ponosom ističe i saradnju sa maestrom Edom Krilićem, koji je bio specijalni gost na numeri „Iz kamena voda tekla“. Izvršni producent ovog albuma je Namir Čomaga, a izdavač albuma EMDC Network.

“Ovom prilikom KUD Baščaršija se zahvaljuje svim prijateljima i sponzorima koji su podržali i pomogli u realizaciji ovog projekta”, poručili su.

Kompletan album možete poslušati OVDJE!

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA