15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Na Zapadu ništa novo! Srebrenički karikaturista nikad realniji: U Palestini, kao u Bosni nekada, pakao na Zemlji, a svijet šuti! (FOTO)

Izrael je intenzivirao bombardovanje Gaze, naročito na sjeveru, dok su svi komunikacijski kanali u opkoljenoj enklavi prekinuti… Podaci pokazuju da je ubijeno više od 6500 Palestinaca. Mnogi sve glasnije potcrtavaju da se u Palestini ne radi o “humanitarnoj krizi” nego o GENOCIDU

Srebrenički karikaturista, Šukrija Meholjić,  svojim najnovijim djelom ukazuje na licemjerje svijeta kad su u pitanju Palestina, ali i Bosna i Hercegovina svojevremeno…

Naime, Šukrija Meholjić u svojoj karikaturi upoređuje postupke svjetske vlasti: aludira na embargo koji je Bosni i Hercegovini svojevremeno nametnut, ali i na šutnju svijeta dok se u Palestini sada dešava, odnosno nastavljaju decenijska okupacija i ubijanje civila. 

- OGLAS -

Kako je Meholjić kazao za FACE, njegovo je životno opredjeljenje “mir, sloboda, dostojanstven život svakog ljudskog bića na Zemlji”. 

“Snažno sam protiv rata, zločina i napada na sve nedužne civile, žene i djecu bilo gdje u svijetu. Ali ne mogu shvatiti zašto se moćne sile demokratskog svijeta selektivno opredjeljuju za stranu u sukobu i istoj pružaju vojnu i svekoliku pomoć… Zašto nisu sva ljudska bića podjednako vrijedna i zašto svi nemamo ista prava na život? Zašto? Zašto?”, pita se srebrenički karikaturista Šukrija Meholjić.

- Advertisement -

 - Na Zapadu ništa novo! Srebrenički karikaturista nikad realniji: U Palestini, kao u Bosni nekada, pakao na Zemlji, a svijet šuti!

Karikatura Šukrije Meholjića

Dok se pruža otvorena pomoć Ukrajini, ali i Izraelu, svijet šuti! Kako je Remarque svojevremeno napisao, na Zapadu ništa novo. Iza Gaze je najgora, najteža noć… Palestinci su u mraku. 

Autor ove karikature, Šukrija Meholjić, Srebreničanin je sa norveškom adresom, a dosad je održao preko dvadeset samostalnih izložbi. Dobitnik je specijalnog priznanja stručnog žirija za svoje radove na Međunarodnom takmičenju karikatura o srebreničkom genocidu u Turskoj. Njegove su karikature jedan vid opomene za genocid nad Bošnjacima, kao i dio njegove borbe protiv plasiranja neistine. 

 

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA