12.7 C
Sarajevo
29.02.2024

Otvorena izložba “Znameniti Bošnjaci u Beogradu”

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a u organizaciji Matice bošnjačke i Republičke ustanove zavoda, danas je svečano otvorena izložba “Znameniti Bošnjaci u Beogradu”. 

Uvodnu riječ mnogobrojnoj okupljenoj publici uputio je direktor Zavoda, Vladan Cerović, istakavši da su kroz ovu izložbu prikazani život i djelo poznatih Bošnjaka, ali i to koliko su oni utjecali na razvoj kulturnog života Beograda. Ovom prilikom gospodin Cerović najavio je i nastavak rada na projektu kroz snimanje dokumentarnog filma o poznatim Bošnjacima.

Izložbu je svečano otvorio gospodin Adam Šukalo, izaslanik predsjednika Srbije, uz riječi zahvalnosti organizatorima i punu podršku za nastavak rada na utemeljenju i promociji zajedničkih vrijednosti kulture svih nas.

- OGLAS -

Predsjednik Matice bošnjačke, prof. dr. Jahja Fehratović, pozdravljajući prisutne zahvalio je Zavodu na organizaciji i istakao „da narodi Balkana, danas, zajedno mogu da pošalju poruku svijetu kako se ujedinjuju i kako njeguju i gaje dobro”.

Publici su predstavljeni život i djelo akademika Muamera Zukorlića i Muhameda Filipovića, književnika Ćamila Sijarića i Ismeta Rebronje, naučnika prof. dr. Asima Pece, prof. dr. Fehima Barjaktarevića, dr. Ejupa Mušovića, operske dive Bahrije Nuri Hadžić, te sportiste Abdulaha Duceta Gegića.

Izložba će biti otvorena od 14. novembra do 21. novembra svakog radnog dana od 9.00 do 16.00 sati.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA