15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Otvorena izložba “Znameniti Bošnjaci u Beogradu”

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a u organizaciji Matice bošnjačke i Republičke ustanove zavoda, danas je svečano otvorena izložba “Znameniti Bošnjaci u Beogradu”. 

Uvodnu riječ mnogobrojnoj okupljenoj publici uputio je direktor Zavoda, Vladan Cerović, istakavši da su kroz ovu izložbu prikazani život i djelo poznatih Bošnjaka, ali i to koliko su oni utjecali na razvoj kulturnog života Beograda. Ovom prilikom gospodin Cerović najavio je i nastavak rada na projektu kroz snimanje dokumentarnog filma o poznatim Bošnjacima.

Izložbu je svečano otvorio gospodin Adam Šukalo, izaslanik predsjednika Srbije, uz riječi zahvalnosti organizatorima i punu podršku za nastavak rada na utemeljenju i promociji zajedničkih vrijednosti kulture svih nas.

- OGLAS -

Predsjednik Matice bošnjačke, prof. dr. Jahja Fehratović, pozdravljajući prisutne zahvalio je Zavodu na organizaciji i istakao „da narodi Balkana, danas, zajedno mogu da pošalju poruku svijetu kako se ujedinjuju i kako njeguju i gaje dobro”.

Publici su predstavljeni život i djelo akademika Muamera Zukorlića i Muhameda Filipovića, književnika Ćamila Sijarića i Ismeta Rebronje, naučnika prof. dr. Asima Pece, prof. dr. Fehima Barjaktarevića, dr. Ejupa Mušovića, operske dive Bahrije Nuri Hadžić, te sportiste Abdulaha Duceta Gegića.

- Advertisement -

Izložba će biti otvorena od 14. novembra do 21. novembra svakog radnog dana od 9.00 do 16.00 sati.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA