15.5 C
Sarajevo
29.02.2024

Preminuo istaknuti bh. književnik i dramaturg Nijaz Alispahić

Nijaz Alispahić, jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca i dramaturga, preminuo je u utorak u 84. godini.

Rođen je u Kozluku (općina Zvornik) 7. aprila 1940. godine. Studije jezika i književnosti završio je u Beogradu, a postdiplomske studije u Sarajevu.

Godine 1973. u Gradačcu je pokrenuo književnu manifestaciju “Kikićevi susreti”. Od 1978. godine radio kao dramaturg Narodnog pozorišta u Tuzli.

- OGLAS -

Djela su mu prevođena na više stranih jezika, a zastupljen je u antologijama bošnjačke pripovijetke i bosanskohercegovačke drame XX stoljeća. Napisao je libreto za prvu bosanskohercegovačku operu “Hasanaginica” koju je komponovao rehmetli Asim Horozić.

Nijaz Alispahić višestruko je nagrađivan za svoj rad. Dvostruki je laureat nagrade “Ivo Andrić” za najbolju pripovijetku za 1983. i 1989. godinu. Dobitnik je nagrade “Zijo Dizdarević” za najbolju pripovijetku za 1977. i 1978., zatim nagradu časopisa “Život” za najbolju prozu 1977., nagrade za najbolju kratku priču “Glasa” 1977. godine i prištinskog “Jedinstva” iste godine, kao i dvije nagrade za najbolju novinarsku priču “Fronta slobode”.

Trostruki je laureat nagrade Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Bosne i Hercegovine za najboljeg dramaturga i najbolji repertoar u sezoni od 1983. do 1989. godine. Dobitnik je i nagrade Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Bosne i Hercegovine za najbolju dramatizaciju djela “Derviš i smrt” 1989. godine.

Povodom njegove smrti oglasio se i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović koji je izrazio saučešće porodici.

“Sa žalošću sam primio vijest o smrti velikog bosanskohercegovačkog književnika i dramaturga Nijaza Alispahića. Riječ je o čovjeku koji je ostavio dubok trag u bosanskohercegovačkoj književnosti i kazališnoj umjetnosti. Za svoje drame, prozu, priče i druga književna djela osvajao je prestižne nagrade. Njegova djela, prevođena i ovjenčana nagradama, ostat će zabilježena u povijesti književnosti naše zemlje. Djelo Nijaza Alispahića predstavlja nadahnuće budućim generacijama i ljubiteljima književnosti. Smrt Nijaza Alispahića je veliki i nenadoknadiv gubitak za grad Tuzlu i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Vama, porodici uvaženog Nijaza Alispahića, prijateljima i svima koji su ga imali čast poznavati, upućujem iskreno saučešće”, naveo je Bećirović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA