6.6 C
Sarajevo
25.02.2024

Sarajevska pozorišta i Festival MESS ove godine zajedno obilježavaju Svjetski dan teatra

Kao i svake godine, na ovaj dan se, 27. marta, u čitavom svijetu obilježava Svjetski dan teatra. Tradicionalno, jedan umjetnik ili umjetnica dobiju čast da napišu pismo povodom ovoga dana, a koje se onda čita u svim državama.

Često, osim samog čitanja pisma, pozorišta organizuju igranja predstava ili neki drugi kulturni sadržaji. Nažalost, zbog pandemije, ove godine su mnoga pozorišta prisiljena da privremeno zatvore svoja vrata.

Upravo to je slučaj i sa sarajevskom teatarskom scenom. Ipak, kao i uvijek u nepredviđenim i nepovoljnim okolnostima, sarajevski kulturni radnici i radnice su se okrenuli jedni drugima i odlučili da ujedninjeni obilježe ovaj datum u znak solidarnost i podrške, ne samo jedni drugima, već i svim kulturnim radnicima širom svijeta.

- OGLAS -

Tako su: Narodno pozorište Sarajevo, Festival MESS, Kamerni teatar 55, Sarajevski ratni teatar SARTR i Pozorište mladih Sarajevo odlučili da večeras, u 20 sati, na svojim Youtube kanalima i društvenim mrežama emituju dramsku predstavu “Ay, Carmela” reditelja Roberta Raponje, a nastalu u produkciji SARTR-a.

Prije samog emitovanja predstave, poruku povodom Svjetskog dana teatra, koju je ove godine napisala glumica Helen Mirren, pročitat će bosanskohercegovačka glumica, prvakinja Sarajevskog ratnog teatra, Selma Alispahić.

Alispahić je jedna od glavnih uloga u predstavi “Ay, Carmela”, a njen partner u toj predstavi je pokojni sarajevski glumac Dragan Jovičić. Jovičić je jedan od ljudi kojima je Korona virus odnio život, a sarajevska pozorišta i Festival su odlučili da na ovaj način odaju počast svom velikom prijatelju i kolegi koji je svojim ulogama zauvijek obilježio sarajevsku teatarsku scenu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA