7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Sidran uputio posljednji pozdrav Vešoviću: “Nama sad plač i tuga beskrajna…”

Brojni prijatelji, književnici, umjetnici, intelektualci, opraštaju se od velikog bh. pisca i pjesnika Marka Vešovića, koji je preminuo sinoć u 78. godini u Sarajevu.

Od njega se oprostio i Sidran. 

“Nije bilo boljeg čovjeka, pisca, pjesnika i tumača poezije. Mir njegovoj duši, nama plač i tuga beskrajna”, napisao je Sidran na Facebooku. 

- OGLAS -

Veliki dio Vešovićevog života bio je vezan upravo za Sarajevo. Nakon završene gimnazije u Bijelom Polju, Vešović upisuje Filozofski fakultet u Sarajevu, a nakon toga i postdiplomski studij na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Tokom 1976. godine Vešović je izabran i za asistenta na Filozofskom fakultetu, gdje je radio sve do 1986. godine, nakon čega se počinje baviti i uredničkim poslom u izdavačkoj kući “Veselin Masleša”.

Period rata također provodi u Sarajevu te je opisan kao jedan od najpriznatijih hroničara života građana Sarajeva pod opsadom. Upravo iz tog perioda izdvaja se i knjiga “Poljska konjica” koja govorio o granatiranju glavnog grada BiH i svim ratnim strahotama koje su građani proživljavali.

Hroničar jednog ranjenog grada: Ovako je Marko Vešović pisao o sarajevskom bolu…

 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA