30 C
Sarajevo
24.06.2025

Lagana, “ljetna”, preukusna: Napravite mediteransku salatu sa sočivom – prava je proteinska bomba!

Osvježava, ne opterećuje stomak i zadovoljava i one koji poste, ali i one koji vode računa o zdravoj ishrani.

​Ljeto je vrijeme kada priroda nudi bogatstvo svježih namirnica, a organizam traži lagane ali hranjive obroke.

Pored toga, kombinacija hrskavog povrća, aromatičnih začinskih biljaka i dresinga donosi pravu eksploziju okusa na tanjir.

Ova salata je odličan primjer kako jednostavne namirnice mogu postati vrhunski obrok, a uz to je i vizuelno lijepa, pa će se savršeno uklopiti na svaku trpezu, bilo da spremate lagani ručak, večeru na terasi ili obrok za ponijeti na posao.

- OGLAS -

Osvježava, ne opterećuje stomak i zadovoljava i one koji poste, ali i one koji vode računa o zdravoj ishrani.

Sastojci:

- Advertisement -

Za dresing:

sok dva velika limuna;

jedan-dva čehna bijelog luka (sitno sjeckana ili izgnječena);

so po ukusu;

biber po ukusu;

1/2 kašičice čilija;

80 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Za salatu:

jedna šolja zelenog sočiva (dobro ispranog);

jedan lovorov list;

jedan veći krastavac (isječen na veće komade);

dvije paprike, očišćene i isjeckane;

dva mlada luka, sitno sjeckana;

šaka svježeg peršuna, sitno sjeckanog;

šaka svježe nane, sitno sjeckane.

Priprema:

U šerpi pomiješajte isprano sočivo sa lovorovim listom. Nalijte vodom tako da pokrije sočivo za nekoliko centimetara. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok sočivo ne omekša, ali ostane čvrsto, dvadesetak minuta. Procijedite, izvadite lovorov list i ostavite da se ohladi.

U manjoj posudi pomiješajte limunov sok, bijeli luk, so, biber i čili. Postepeno dodajte maslinovo ulje uz stalno miješanje dok se ne sjedini.

U velikoj posudi pomiješajte ohlađeno sočivo, krastavac, papriku, mladi luk, peršun i nanu. Prelijte sve pripremljenim dresingom i nježno promiješajte da se sastojci sjedine.

Ostavite salatu da odstoji barem petnaest-dvadeset minuta prije služenja kako bi se okusi sjedinili. Može da stoji i duže u frižideru, pa je odlična i kao obrok za ponijeti. Ovu salatu možete jesti kao obrok, ali i kao prilog uz grilovano meso ili ribu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA