18.8 C
Sarajevo
20.07.2024

Mate Rimac prekinuo saradnju sa kineskom kompanijom: Prisiljavali Ujgure na prisilni rad

Rimac Automobili odlučili su raskinuti saradnju s kineskim proizvođačem baterija Camel Groupom, ukazujući na američke optužbe o prisilnom radu manjinskih Ujgura u pokrajini Xingjang.

Prošlog augusta SAD je zabranio uvoz robe Camel Groupa i Chenguang Biotech Groupa, proizvođača začina i ekstrakata u sklopu nastojanja da se iz američkih nabavnih lanaca eliminiše praksa prisilnog rada, kako je navelo Ministarstvo domovinske sigurnosti.

Godine 2017. kineski proizvođač baterija uložio je u Rimac grupu 30 miliona eura, što mu je u tom trenutku osiguralo drugi po vrijednosti udio u hrvatskoj kompaniji. U 2018. dogovorena je gradnja zajedničke tvornice električnih motora i baterija u Kini.

- OGLAS -

Camel i Rimac planirali su u tvornicu u Xiangyangu, u pokrajini Hubei, uložiti 158,2 miliona dolara. Hrvatska kompanija trebala je osigurati pet miliona eura, znanje i tehnologiju, što bi joj osiguralo udio od 40 posto, a ostatak novca pribavio bi Camel.

Krajem prošle sedmice Rimac grupa objavila je u izjavi za njemačke novine Wirtshaftswoche da je “primila na znanje optužbe o prisilnom radu u Camel grupi, jednom od naših ulagača.”

- Advertisement -

Camel po navodima hrvatske kompanije prihvaća načela odgovornog i etičnog poslovanja, istaknuli su u Rimac grupi, dodavši da zajednički projekt nije operativno aktivan od 2022. i da je “trenutno u postupku gašenja”, citira njemački list.

Kineska kompanija nije bila odmah dostupna za komentar, napominje Reuters.

Sredinom februara hiljade automobila njemačkih marki Audi i Porsche, dioničara Rimac Automobila, zaglavile su pred američkim lukama zbog carinske provjere dijelova proizvedenih u zapadnoj Kini koji podliježu zabrani uvoza zbog sumnji u prisilni rad.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA