15 C
Sarajevo
11.03.2025

Na njih niko ne ostaje ravnodušan: Napravite preukusne knedle sa šljivama

Bilo bi šteta ne iskoristiti sezonu šljiva i ne napraviti ovaj ukusni i sočni desert.

Knedle sa šljivama su stari tradicionalni recept. Stoga, bilo bi šteta ne iskoristiti sezonu šljiva i ne napraviti ovaj ukusni i sočni desert.

Sastojci potrebni za tijesto:

  • 300 grama brašna;
  • jedan kilogram krompira;
  • 100 grama maslaca;
  • jedno jaje;
  • jedna kašičica soli.

Za punjenje je potrebno:

- OGLAS -
  • dvadeset komada šljiva;
  • šest kašika šećera (možete koristiti i smeđi šećer);
  • jedna kašika cimeta u prahu.

Za posipanje je potrebno:

  • 50 mililitara ulja;
  • nekoliko kašika prezle;
  • jedna vrećica vanilin šećera.

Priprema:

- Advertisement -

Operite krompir i uz kašičicu soli stavite ga da se skuha. Potom ga ocijedite, ogulite i zgnječite. Odmah dodajte maslac i napravite pire. Ostavite smjesu od krompira da se potpuno ohladi.

U ohlađeni krompir dodajte jedno jaje i brašno, pa umijesite glatko tijesto. Ako je tijesto ljepljivo, postepeno dodajte još brašna dok ne dobijete glatko tijesto za oblikovanje. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i izrežite na dvadeset jednakih kvadrata.

U jednu posudu spojite šećer s cimetom u prahu. Šljive operite i izvadite košpe. U svaku šljivu dodajte pola kašičice smjese od šećera i cimeta. Na svaki kvadrat dodajte po jednu šljivu i oblikujte knedle.

U veći lonac sipajte vodu, a kada prokuha dodajte prstvohvat soli i kašiku ulja, pa ubacite knedle. Kada knedle isplivaju na površinu, kuhajte ih još pet minuta. Poželjno je da ih vadite kašikom s rupicama kako biste ih lakše ocijedili. Možete ih ostaviti u posudi ili direktno dodati u tavu s prezlom i šećerom.

U tavi najprije zagrijte ulje, dodajte prezlu, pa ih pržite dok ne dobiju zlatnu boju. Na kraju dodajte i vanilin šećer, pa uvaljajte knedle. Možete ih jesti dok su još tople.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA