26.6 C
Sarajevo
28.09.2024

Na YouTube kanalu “Face music” možete pronaći bogato naslijeđe nematerijalne kulturne baštine

Na YouTube kanalu Face music, ljubitelji sevdalinke i tradicionalne bosanske muzike imaju priliku da uživaju u bogatom naslijeđu naše nematerijalne kulturne baštine.

Ovaj put vam predstavljamo pet sevdalinki koje su svoje premijerno izvođenje imali u okviru festivala narodne muzike „Kapije sevdaha”, koji se održao u Zenici.

Jedan od istaknutih trenutaka Festivala je bila izvedba pjesme “Zenico moja” koju je izvela Hasiba Agić. Ova emotivna pjesma, sa tekstom Taiba Spahića i muzikom te aranžmanom Jasmina i Dine Mangafića, otvorila je vrata bosanskog sevdaha kroz “Kapije sevdaha”. Hasiba Agić svojim izvođenjem ne samo da pjeva, već i njeguje sevdalinku na način koji osvaja srca publike.

- OGLAS -

Zulfija Tahirović se predstavila pjesmom “U sevdahu živim”. Zulfija, amaterka koja svojim izvođenjem oživljava dušu sevdalinke, donijela je pjesmu čiji je tekst napisao Enver Šadinlija, a muziku i aranžmano Jasmin Ferhatbegović.

Zvonko Lučić, veliki ljubitelj i autor pjesama, predstavio je svoju “Sarajku djevojku”, sa muzikom Mide Lačića i aranžmanom Dine Mangafića. Njegova predanost muzici osvjetljava puteve svojim autentičnim pristupom i emotivnim izvođenjem.

- Advertisement -

Publika je uživala i u pjesmi “Jedna je majka” u izvedbi Alije Ale Kasumovića. Ova pjesma, sa tekstom Brajka Mešinovića i muzikom/aranžmanom Aida Husrepa, dodirnula je srca svih prisutnih svojom iskrenošću i dubokim emotivnim porukama.

Aid Husrep – Mostarac, novinar, svira harmoniku, komponuje i pjeva. Na Festivalu se predstavio s pjesmom „Zakletva” čiji je tekst napisao Zulfo Skopak.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA