Skuhati tjesteninu i nije neka filozofija – potrebno je zagrijati vodu u loncu, ubaciti tjesteninu, kuhati je onoliko minuta koliko piše na pakiranju, a potom ocijediti i sljubiti s umakom po želji.
Čak i kada slijedimo ove jednostavne upute, tjestenina ne ispada onako fina kakva bi trebala biti. Nekad se iznenadimo kada vidimo da se tjestenina sljepila ili se nije jednomjerno skuhala.
Do ovoga problema dolazi ako nismo upotrijebili dovoljno veliki lonac za kuhanje tjestenine.
Tijekom termičke obrade, naime, tjestenina ispušta škrob koja će zalijepiti tjesteninu ako ista nema dovoljno prostora za kuhanje. Velika količina tjestenine u malom loncu dovest će i do pada temperature zbog čega će neki dijelovi tjestenine biti bolje skuhani od drugih.
Da biste spriječili ovakve rezultate, važno je skuhati tjesteninu u većem loncu.
Kuharski znalci savjetuju da se za standardno pakiranje od pola kilograma suhe tjestenine upotrijebi lonac u koji može stati pet do šest litara vode.