Za dane kad je pretoplo za rernu, a sve što vam treba je desert koji hladi, osvježava i topi se u ustima, ovaj cheesecake s limunom bez pečenja je nepogrešiv izbor.
Inspirisan veganskom verzijom s Instagram profila @addictedtodates, može se prilagoditi i klasičnim sastojcima. Dodate li mljevene bademe u koru, okus postaje još bogatiji, a tekstura savršeno orašasta.
Priprema se u kalupu za hljeb i reže na kriške, a možete ga i zamrznuti za ljetne dane kad vam treba desert na brzinu.
Sastojci
Za koru:
- 140 g klasičnog keksa
- 45 g neslanog maslaca
- ½ kašikice morske soli
- 30 g mljevenih badema (po želji)
Za kremu:
- 150 g indijskih oraščića (prethodno namočenih barem 4 sata)
- 300 g klasičnog krem sira
- 80 g grčkog jogurta ili običnog grčkog jogurta
- 1 kašikica ekstrakta vanilije
- 2 kašike agavinog ili javorovog sirupa
- 200 g lemon curda + još 250 g za preliv

1. Kora
U multipraktiku izmiksajte kekse, mljevene bademe, so i otopljeni maslac dok ne dobijete smjesu koja se lijepi pod prstima. Utisnite je u dno kalupa za hljeb obloženog papirom za pečenje i stavite u frižider.
2. Krema i završni sloj
Sve sastojke za kremu (oraščiće, krem sir, jogurt, vaniliju, sirup i 200 g lemon curda) izmiksajte dok ne postane potpuno glatko. Izlijte na ohlađenu koru, poravnajte i ostavite u frižideru barem 6 sati (ili preko noći).
Kada se stisne, na vrh rasporedite preostali lemon curd. Ohladite još sat vremena prije rezanja.
Lagano, kremasto i citrusno – ovaj cheesecake je sve što ljeto treba biti. Prijatno!