25 C
Sarajevo
26.07.2025

Napravite osvježavajuću ljetnu poslasticu – kremasti limun cheesecake koji se ne peče

Za dane kad je pretoplo za rernu, a sve što vam treba je desert koji hladi, osvježava i topi se u ustima, ovaj cheesecake s limunom bez pečenja je nepogrešiv izbor.

Inspirisan veganskom verzijom s Instagram profila @addictedtodates, može se prilagoditi i klasičnim sastojcima. Dodate li mljevene bademe u koru, okus postaje još bogatiji, a tekstura savršeno orašasta.

Priprema se u kalupu za hljeb i reže na kriške, a možete ga i zamrznuti za ljetne dane kad vam treba desert na brzinu.

- OGLAS -

Sastojci

Za koru:

- Advertisement -
  • 140 g klasičnog keksa
  • 45 g neslanog maslaca
  • ½ kašikice morske soli
  • 30 g mljevenih badema (po želji)

Za kremu:

  • 150 g indijskih oraščića (prethodno namočenih barem 4 sata)
  • 300 g klasičnog krem sira
  • 80 g grčkog jogurta ili običnog grčkog jogurta
  • 1 kašikica ekstrakta vanilije
  • 2 kašike agavinog ili javorovog sirupa
  • 200 g lemon curda + još 250 g za preliv

1. Kora

U multipraktiku izmiksajte kekse, mljevene bademe, so i otopljeni maslac dok ne dobijete smjesu koja se lijepi pod prstima. Utisnite je u dno kalupa za hljeb obloženog papirom za pečenje i stavite u frižider.

2. Krema i završni sloj

Sve sastojke za kremu (oraščiće, krem sir, jogurt, vaniliju, sirup i 200 g lemon curda) izmiksajte dok ne postane potpuno glatko. Izlijte na ohlađenu koru, poravnajte i ostavite u frižideru barem 6 sati (ili preko noći).

Kada se stisne, na vrh rasporedite preostali lemon curd. Ohladite još sat vremena prije rezanja.

Lagano, kremasto i citrusno – ovaj cheesecake je sve što ljeto treba biti. Prijatno!

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA