23.8 C
Sarajevo
18.05.2024

Svjetski je dan planete Zemlje uz slogan “Planeta protiv plastike”

Svjetski dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih udruženja usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

Dan planete Zemlje obilježava se svakog 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta. Ove godine naglasak je stavljen na ‘’Planeta protiv plastike’’. Cilj je ukazati na ozbiljan problem zagađenja okoliša plastikom.

Uz ostale teme, najviše pažnje se ove godine poklanja ideji o postepenom ukidanju plastike za dobrobit zdravlja ljudi, s ciljem smanjenja proizvodnje plastike za 60% do 2040. godine. Odabrana tema ističe potrebu širenja svijesti o štetnosti plastike, zdravstvenog rizika koji plastika nosi, potrebu za izbacivanjem iz upotrebe sve plastike za jednokratnu upotrebu.

- OGLAS -

Organizatori preporučuju da ljudi volontiraju na događaju čišćenja ili da saznaju više o šteti koju čini zagađenje plastikom.

Širom svijeta proizvede se svake godine oko 380 miliona tona umjetnog materijala. Ako se potrošnja plastike ne reducira, nerijetko završava u prirodi i morima. Tokom vremena razgrađuje se do razine mikroplastike, štetne i za čovjeka i za okoliš.

- Advertisement -

Neophodna je globalna saradnja kako bi se ostvarile značajne promjene u smanjenju plastičnog zagađenja i zaštiti našeg okruženja, prenosi Ramski vjesnik.

Evropa se zagrijava najbrže od svih kontinenata, a dana s “toplinskim stresom” je sve više, upozoravaju stručnjaci uz Dan planete zemlje.

Temperature u Evropi bile su iznad prosjeka jedanaest mjeseci 2023. godine.

Služba Evropske unije za praćenje klimatskih promjena Copernicus i Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavili su novi izvještaj koje pokazuje da temperatura u Evropi značajno raste. To donosi sve veći broj dana kada je “toplinski stres” nepodnošljiv.

Prema izvještaju, temperature u Evropi prošle su godine bile najviše ili druge najviše od početka mjerenja, navodi “The Guardian”.

“Evropljani danju pate od neviđenih vrućina, a noću su pod stresom zbog neugodne vrućine. U dvije decenije broj smrtnih slučajeva zbog vrućina u Evropi porastao je za 30 posto” – zaključuje se u zajedničkom izvještaju dviju organizacija.

Posljednji petogodišnji prosjeci pokazuju da su temperature u Evropi za 2,3 Celzijusa više od predindustrijskih nivoa, a na globalnoj razini temperatura je porasla za 1,3 Celzijusa.

Evropa se tako zagrijava najbrže među svim kontinentima, gotovo dvostruko brže od svjetskog prosjeka. Temperature u Evropi bile su iznad prosjeka jedanaest mjeseci 2023, a septembar je bio najtopliji od početka mjerenja.

Zbog vrućeg i suhog vremena bilo je i više požara, posebno u mediteranskim zemljama poput Portugala, Španije i Italije. Grčka se prošle godine borila s najgorim požarom u historiji EU koji je gorio na površini od 96.000 hektara, dodaje se u izvještaju.

S druge strane, jaki pljuskovi uzrokovali su i velike poplave. Evropa je prošle godine bila oko sedam posto vlažnija od prosjeka u tri decenije, a čak trećina riječne mreže kontinenta premašila je prag poplave.

“U 2023. Evropa je svjedočila najvećem požaru dosad, jednoj od najkišovitijih godina, zagrijavanju mora i razornim poplavama velikih razmjera” – rekao je Carlo Buontempo, direktor Copernicusa, piše Preporod info.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA