12.7 C
Sarajevo
27.07.2024

Ne uključuje teorije o vanzemaljcima: Naučnici otkrili pravu istinu o piramidama u Gizi

Dugi niz godina, piramide u Gizi izazivaju čuđenje kod onih koji su ih vidjeli. To također dovodi i mnoga pitanja, uključujući i kako je kamen koji je korišten za njihovu izgradnju donešen.

Bilo je mnogo teorija o tome kako je postignuto kretanje tako velike količine kamena. Neki su spekulisali da je to postignuto kroz rad robova – ali robovi nisu korišteni.

Druge teorije su više lijevog polja – neke su spekulisale da su vanzemaljci ti koji su izgradili piramide. Ako pogledate u mračne kutove interneta (ne preporučuje se) još uvijek možete pronaći ovu teoriju u divljini. Ali za to nema ni trunke dokaza.

- OGLAS -

Ali sada naučnici vjeruju da imaju odgovor i, kao i obično, istina je malo prozaičnija: kamenje je dovedeno tamo preko vode – konkretno ogranka Nila koji je odavno presušio.

Tim predvođen Emanom Gonajmom, profesorom nauke o Zemlji i okeanu na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Vilmingtonu, otkrio je da su piramide u Egiptu izgrađene duž sada napuštenog rukavca rijeke Nil.

- Advertisement -

Ova otkrića su objavljena u istraživačkom radu u Communications Earth & Environment i mogla bi objasniti zašto su piramide koncentrisane u sadašnjem uskom, negostoljubivom pojasu Saharske pustinje.

“Mnogi od nas koje zanima drevni Egipat svjesni su da su Egipćani sigurno koristili vodeni put za izgradnju svojih ogromnih spomenika, poput piramida i hramova u dolini, ali niko nije bio siguran u lokaciju, oblik, veličinu ili blizinu ovog plovnog puta do stvarne lokacije piramida”, rekao je Ghoneim. “Naše istraživanje nudi prvu kartu jednog od glavnih drevnih ogranaka Nila u velikoj mjeri i povezuje ga s najvećim piramidalnim poljima Egipta.”

Polja egipatskih piramida između Gize i Lišta građena su u periodu od 1.000 godina, počevši od prije oko 4.700 godina. Oni sada sjede na rubu negostoljubive Zapadne pustinje unutar Saharske pustinje. Sedimentni dokazi ukazuju na to da je Nil nekada imao mnogo veći protok, s tim da se rijeka mjestimično dijelila na nekoliko rukavaca. Istraživači su ranije spekulisali da je jedna od ovih grana možda tekla pored polja piramida, ali to nije potvrđeno.

Ghoneim i njene kolege proučavale su satelitske snimke, geofizička istraživanja i uzorke sedimenta kako bi potvrdili lokaciju bivšeg riječnog rukavca; koju oni predlažu da nazove Ahramat, što na arapskom znači piramide. Istraživači sugeriraju da bi povećano nakupljanje pijeska nanesenog vjetrom, povezano s velikom sušom koja je počela prije oko 4.200 godina, moglo biti jedan od razloga migracije grane na istok i eventualnog zamuljavanja.

Ovo otkriće može objasniti zašto su ova piramidalna polja bila koncentrisana duž ovog pustinjskog pojasa, jer bi im se u vrijeme izgradnje lako moglo pristupiti preko riječnog rukavca. Osim toga, Ghoneim i njene kolege otkrile su da su mnoge od piramida imale nasipe koji su završavali na predloženim obalama rijeke Ahramat, što je, kako sugeriraju, dokaz da je rijeka korištena za transport građevinskog materijala.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA