Banane su omiljeno voće širom svijeta, lako prenosive, ukusne i prepune kalija.
No, koliko god bile praktične, često prerano sazrijevaju, što ih brzo pretvara u sastojak za smoothieje ili banana hljeb. Srećom, korisnici Facebook grupe Simple Savers podijelili su niz korisnih savjeta kako banane zadržati svježima što je duže moguće.
Jedan od najvažnijih trikova jeste da se banane drže podalje od drugog voća. Kako je objasnio jedan član grupe, banane ispuštaju etilen – gas koji ubrzava zrenje, ne samo kod njih, već i kod okolnog voća.
“Banane treba čuvati dalje od drugog voća kako bi se spriječilo ubrzano zrenje. Ako nemate dovoljno prostora, stavite ih u smeđu papirnu vrećicu s vrhom savijenim i učvršćenim štipaljkom,” stoji u objavi.
Osim izolacije, mnogi korisnici preporučuju čuvanje banana u frižideru. Iako kora može pocrniti, plod iznutra ostaje svjež i čvrst.
Greg Rose je otkrio svoj trik: “Banane držim u fioci za povrće u frižideru i svakog jutra izvadim dvije za doručak – to mi najbolje funkcioniše.” Slično razmišlja i korisnica Deborah: “Čuvam ih u frižideru i više mi nikad ne propadnu.”
Dodatni savjeti uključuju zamotavanje drške banana u novinski papir prije stavljanja u frižider, što, prema Marku Horneu, produžava njihov vijek i do 15 dana. Neki su se odlučili za alternativne metode – kao što je omotavanje kraja banane vlažnim papirnim ubrusom, koji se mora redovno vlažiti kako bi ostao efikasan.
Bez obzira koju metodu odaberete, uz malo pažnje moguće je znatno produžiti trajnost banana, izbjeći nepotrebno bacanje hrane i imati savršeno zrelu bananu kad god poželite.