Uz nekoliko osnovnih sastojaka i voćne varijacije, naučite kako napraviti najbolji ledeni čaj u kojem ćete uživati tokom vrućih ljetnih mjeseci s prijateljima i porodicom.
Čaša ledenog čaja je jednostavno, ukusno i jeftino piće koje će vas odlično osvježiti tokom ljetne žege, piše BBC.
Možete pripremiti bokal čaja u tren oka, zasladiti ga šećerom ili sirupima te aromatizirati okusima po vašem izboru. Uz ovaj vodič naučit ćete sve tajne najpopularnijeg ljetnog pića.
Koji čaj koristiti?
Osnovna baza za ledeni čaj su obične vrećice čaja jer vam omogućuju slobodu u odabiru okusa, a kad jedanput savladate osnovni recept, možete eksperimentirati s različitim vrstama čajeva. Odličan izbor su earl grey, lady grey, kamilica, zeleni čaj i čaj s limunom i verbenom. Voćni čajevi također prijaju kad ih ohladite.
Kako napraviti ledeni čaj?
Sastojci:
6 vrećica čaja
2 kašike šećera
1 kašika meda
3 manja limuna, od čega jednog narežite na kriške, a ostale iscijedite
1 narandža, narezana na kriške
prstohvat mente
kockice leda
1. Stavite čajne vrećice u lonac i prelijte ih litrom i pol kipuće vode te odmah dodajte med i šećer. Ostavite 10 minuta, a zatim izvadite vrećice i lonac s čajem stavite u frižider.
2. Ohlađeni čaj prelijte u bokal, dodajte sok od limuna, kriške limuna i narandže te mentu. Dodajte led i dobro promiješajte.
3. Servirajte u visokim čašama s puno leda
Kako zasladiti ledeni čaj?
Ledenom čaju obično dodajemo šećer ili med koji se stavljaju u vrući čaj kako bi se brže otopili. Možete koristiti i šećerne sirupe, a običan šećerni sirup možete napraviti i sami tako što ćete u malo vode prokuhati šećer. Sirup možete pohraniti u hladnjaku.
Recept:
1. U tavu sa 150 mililitara vode dodajte 300 grama šećera
2. Miješajte povremeno na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Ostavite da se ohladi, a potom sirup prelijte u steriliziranu staklenu bočicu.
3. Bočicu spremite u frižider.

Kako začiniti ledeni čaj?
Dodatne arome svom ledenom čaju ćete omogućiti dodavanjem aromatičnog bilja. Odlično će se uklopiti menta, bosiljak i limunska trava, a možete iskušati i drugo bilje. Izbjegavajte one koji ostavljaju kiselkast okus poput korijandra ili vlasca.
Bazga
Dodatkom šake cvjetova bazge dok se čaj hladi dodat ćete izvrsnu aromu, a možete i prije dodavanja zaslađivača u čaj uliti malo sirupa od bazge.
Voće
Kriške marelica i breskvi, svježe bobice i citrusno voće izvrsno se slažu sa svakim čajem, a kako biste dodali i dašak osvježavajućeg okusa možete dodati narezani krastavac.
Alkohol
U verziji čaja namijenjenog samo odraslima, možete dodavati i različite vrste alkoholnih pića. Rum, liker ili gin su odličan izbor, a piće se dodaje u čaj nakon što se ohladio.
Ideje za domaći ledeni čaj

Čaj s borovnicom i mentom
Osvježavajući voćni čaj je gotov za nekoliko minuta, a mnogima je omiljen. Najčešći je odabir pića na većim zabavama, a poslužuje se u velikim zdjelama kako bi se gosti sami mogli poslužiti.

Zeleni čaj s mentom i mangom
Odlična ravnoteža svježih biljnih okusa uz dašak slatkoće je ono što će vam pružiti ovo piće čija je baza običan zeleni čaj. Dodajte svježu mentu i komadiće zrelog manga.