16.6 C
Sarajevo
19.05.2024

Ovo su “nevidljivi” simptomi stresa

Jedan od simptoma da smo tokom sedmice bili pod stresom je glavobolja vikendom.

Stres je postao dio naše svakodnevice i dugoročno utječe na naš um i tijelo, a da toga nismo ni svjesni. Jedan od simptoma da smo tokom sedmice bili pod stresom je glavobolja vikendom.

Dok radite i mislite na brojne obaveze, u grču ste i kao da sebi ne želite dopustiti ni prehladu. Ali kada se tijelo opusti, bolest izbija na površinu. Tako je i s glavoboljama vikendom, jer tada imate više vremena za sebe i odmor.

Studija na Harvardu pokazala je da žene pod stresom teže prolaze kroz period mjesečnice. Stres može negativno utjecati na hormone i izazvati disbalans, pa žene pod stresom često imaju bolnije menstruacije s više grčeva.

- OGLAS -

I bolna i ukočena vilica često je posljedica noćnog škrgutanja zubima, a ono se ponekad povezuje i s poremećajem koji se naziva bruksizam. To je znak da ste pod stresom, a tijelo ga izražava noću. Zato kod stomatologa potražite zaštitu za zube koja se stavlja noću.

Kada smo uznemireni, često loše spavamo i ružno sanjamo. To je još jedan znak da srest utječe na nas. Pokušajte odspavati barem sedam sati i ne idete prekasno na spavanje. Uvečer izbjegavajte kofein, a prije spavanja nije preporučljivo gledati TV ili raditi na računaru.

- Advertisement -

Krvarenje zubnog mesa… Stres može biti uzročnik i ovog problema. U Brazilu je provedeno četrnaest studija nakon kojih su naučnici zaključili kako stres oslabljuje imunitet, a bakterije tada lakše napadaju zubno meso. Na kraju ovaj problem može postati i mnogo veći ako dobijete paradentozu, pa je važno da zube perete nakon svakog jela.

I koža je često pokazatelj da smo pod stresom. Tako nam se mogu pojaviti akne, iako inače nemamo problematičnu kožu. Koristite preparate koji će pomoći da ih se što prije riješite, ali ako problem potraje, potražite savjet dermatologa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA