11.6 C
Sarajevo
16.09.2024

Pet najboljih namirnica za čistu i zdravu kožu

Ako želite blistavu i zdravu kožu, vaša ishrana igra ključnu ulogu. Evo pet namirnica koje utiču da imate čistu i zdravu kožu

Ako bi stanje naše kože zavisilo samo od nas, svi bismo birali najčistiju, najzdraviju i najblistaviju verziju svog lica. U potrazi za savršenstvom kože, svakodnevno nanosimo hidratantne kreme i serume i molimo bogove njege da usliše naše molbe. Međutim, često zaboravljamo jednu istinu: Hrana koju jedemo može značajno utjecati na kvalitetu naše kože, a malim promjenama u ishrani možemo povećati šanse za postizanje čiste i zdrave kože.

Da li određena hrana može pomoći kod kožnih problema?

Kratak odgovor? Da. Baš kao što određena hrana može pogoršati stanje naše kože, druga hrana može pomoći u ublažavanju kožnih problema, objašnjava registrovana dijetetičarka Carolina Schneider.

„Hrana bogata cinkom, kao što su bundeve sjemenke, leća, grah i kesten, takođe podržava zdravlje kože regulišući proizvodnju sebuma i smanjujući upale,“ objašnjava ona. Hrana bogata cinkom može biti posebno korisna za tretiranje neuravnoteženih hormona, koji često iritiraju kožu. „Cink igra ulogu u kontroli proizvodnje sebuma, jer smanjuje količinu muških hormona (androgena) koji mogu doprinijeti aknama i masnoj koži.“

- OGLAS -

Discoloracija i ožiljci se takođe mogu boriti hranom koju jedemo, posebno hranom bogatom antioksidansima, proteinima i vitaminom C.

„Hrana kao što su divlje borovnice, maline, kelj, špinat, brokoli i šargarepe smanjuje oksidativni stres, koji je povezan s poremećajima pigmentacije kože kao što je melazma,“ objašnjava Schneider.

- Advertisement -

Pet namirnica za čistu i zdravu kožu

Masna riba

Masne ribe – kao što su losos i sardine – bogate su antiinflamatornim sastojcima, objašnjava registrovana dijetetičarka Holiday Durham. „Omega-3 masne kiseline igraju ulogu u održavanju lipidne barijere kože, što može biti ključno za hidrataciju i zaštitu od oštećenja uzrokovanih okolinom,“ objašnjava ona. Bilo da se dodaju u salatu ili se sporo peku uz brokoli, masne ribe su odlična hrana za promovisanje čiste kože.

Paradajz

Paradajz nije samo ukusan i svestran – konzumiranje paradajza može poboljšati teksturu kože, kaže dermatolog Dr. Macrene Alexiades. „Likopen, koji se nalazi u paradajzu, dokazano poboljšava teksturu i kvalitet kože,“ objašnjava ona. Dok su naši organizmi podložni oksidativnom stresu, poznatom i kao neravnoteža antioksidansa, likopen može smanjiti fizičke nuspojave i poboljšati ukupno zdravlje kože.

Orah

„Orah je bogat omega-3 masnim kiselinama i cinkom, koji su ključni za zdravlje kože,“ kaže Durham. „Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u održavanju barijere vlažnosti kože, dok je cink važan za zacijeljivanje kože.“ Takođe su lako prenosivi i savršeni za užinu u pokretu. Dodajte šaku oraha u svoj doručak, ručak ili večeru i primjetite kako se tekstura vaše kože s vremenom poboljšava.

Paprike

U organizmu postoji veliki broj kolagena, a u kombinaciji sa hranom bogatom vitaminom C, možemo doprinijeti njegovoj proizvodnji. U jednoj šolji iseckanih paprika ima više vitamina C nego što nam je potrebno dnevno, a prema Schneideru, koristi ne prestaju tu. „Karotenoidi u paprikama, kao što je beta-karoten, takođe pomažu u zaštiti od oštećenja uzrokovanih suncem, čime koža ostaje zdrava i živahna.“ Uživajte u njima kao užini, propržite ih u začinjenom sosu, ili ih jedite same kako biste iskoristili sve njihove koristi.

Sjeme suncokreta

Nutritivne namirnice ne samo da pomažu u postizanju čiste kože – one takođe štite našu kožu od oštećenja uzrokovanih okolinom. „Sjeme suncokreta je bogato vitaminom E, moćnim antioksidantom koji može pomoći u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih okolinom i podržava zacijeljivanje i regeneraciju kože,“ kaže Durham. Možete ih uživati sirove, pečene ili uključene u omiljene recepte.Pet najboljih namirnica za čistu i zdravu kožu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA