8.8 C
Sarajevo
18.05.2024

Podaci koji zabrinjavaju: Jedan od šest parova ima problema sa začećem

Neplodnost nije opasna po život, ali depresije od kojih pate neplodne žene ne razlikuju se od onih od kojih boluju oboljele od raka.

Nažalost, u proteklih dvadeset godina povećao se broj parova koji imaju problema sa plodnošću.

Jedan od šest parova ima problem s neplodnošču, a službena medicina tvrdi da je četrdeset posto uzroka povezano sa muškarcem, a šezdeset posto sa ženom. Trideset posto parova dobije objašnjenje da pati od idiopatske neplodnosti (nepoznatog uzroka).

Svaka četvrta žena ima spontani pobačaj. Normalno je da parovima trebaju dvije-tri godine čak i kad nemaju problema. 25 posto ima problema sa začećem. Povećan je postotak abnormalne građe spermija. Vrijednosti spermiograma opale su za pedeset posto u posljednjih deset godina.

- OGLAS -

Kad otkrije da ne može imati djecu, žena često iskusi duboki očaj i osjećaj nepravde. One kod kojih je dijagnosticirana neplodnost, dvostruko su više sklone depresijama, a takva depresija doseže vrhunac približno dvije godine nakon što počnu sa pokušajima da ostanu u drugom stanju.

Neplodnost nije opasna po život, ali se depresije od kojih pate neplodne žene ne razlikuju od onih od kojih boluju one oboljele od raka, srčane bolesti ili side.

- Advertisement -

Na neplodnost utječu brojni faktori, kao što su prehrana i okoliš. Uvjeti na Zemlji ne pogoduju plodnosti kao nekada. Smanjeni broj spermija, naprimjer, povezuje se s cigaretama, marihuanom, alkoholom, kao i s ekološkim onečišćenjem.

Istraživanje problema

Dijete se događa paru, ali istraživanje problema obično počinje sa ženom. Mnoge ne ostanu u drugom stanju, jer “iznutra” znaju da to ne žele – imaju sukob o rađanju, boje se promjena koje će dijete izazvati, od svakodnevnih do promjena na tijelu, očekivanja od nje kao majke, supruge i slično.

Mnoge žene su iscrpljene, previše fokusirane na posao, što dodatno oduzima energiju tijela potrebnu da žena začne, da tijelo hrani plod, omogući mu miran razvoj i rast.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA