Znamo koliko je riba zdrava i ukusna, međutim, jela od ribe mogu da budu nezgodna za pripremu zbog neprijatnih mirisa koji se šire kuhinjom, a onda i cijelim domom.
Miris pečene ili pržene ribe teško je izluftirati ili ukloniti, što iz prostorija, što sa ruku ili sudova u kojima je pripremana, pa nije zgoreg unaprijed znati rješenje.
Ukoliko je riba duže vremena stajala u posudi u kojoj je pripremana, dovoljno je da u istoj prokuhate crni čaj. Miris će nestati kao da ga nikada nije ni bilo.
Prilikom pripreme ribe, u ulje u kome se riba prži ili peče dodajte nekoliko kapi limunovog soka, a posudu u kojoj ćete je držati do služenja istrljajte polovinom limuna.
Miris sa ruku možete ukloniti talogom od crne kafe – jednostavno ih istrljajte i operite sapunom. Dok pripremate ribu, otvorite prozore i pustite da zrak cirkuliše, a možete napraviti i prirodni osvježivač prostorije.
Skuhajte vodu sa korom limuna, a kada se ohladi, sipajte je u bocu sa raspršivačem i koristite za osvježavanje zraka u prostorijama.
Osim toga, možete sipati sirće u posudu i ostaviti je neko vrijeme da stoji na jednom mjestu. Neprijatni mirisi nestat će za tili čas.