7.7 C
Sarajevo
08.01.2025

Savršenstvo okusa: Napravite domaći hljeb sa suhim kvascem

Domaći hljeb sa suhim kvascem možete odmah napraviti, a recept je savršen...

Vjerovatno ćete se složiti da ne postoji ništa ljepše nego kada vas probudi miris domaćeg hljeba. Neki su u stanju da pojedu cijelu veknu, jer je prosto nemoguće odoljeti i mirisu i okusu.

Sastojci za domaći hljeb sa suhim kvascem:

800 grama brašna;

- OGLAS -

50 grama kukuruznog brašna;

300 mililitara tople vode;

- Advertisement -

jedna kesica suhog kvasca;

jedna kašika šećera;

jedna kašika soli.

Priprema domaćeg hljeba sa suhim kvascem:

U većoj posudi pomiješajte kvasac, šećer, vodu i so. Promiješajte i ostavite da odstoji nekih deset minuta sve dok se kvasac ne aktivira. Postepeno dodajte brašno i ujedno miješajte smjesu sve dok ne dobijete glatko tijesto. Potom, prebacite tijesto na radnu ploču i lagano ga rukama izradite. Ukoliko je potrebno, dodajte brašna kako vam se tijesto ne bi lijepilo za prste.

Kada ste zamijesili tijesto, vratite ga u posudu i sipajte kap do dvije ulja preko njega i razmažite, pa prekrijte krpom i ostavite da tijesto nadođe, sve dok ne se duplira, držeći ga na toplom.

Poslije toga vremena, ponovo premijesite tijesto i potom ga stavite u tepsiju u kojoj ćete peći hljeb, pa kada ga “postavite”, pospite malo preko njega i kukuruznog brašna. Ostavite i u tepsiji da hljeb naraste, najmanje pola sata.

Poslije ovog vremena, pecite hljeb na 180 stepeni, najmanje trideset minuta. Kada hljeb bude pečen, ostavite ga malo da se prohladi i spreman je za jelo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA