Vjerovatno ćete se složiti da ne postoji ništa ljepše nego kada vas probudi miris domaćeg hljeba. Neki su u stanju da pojedu cijelu veknu, jer je prosto nemoguće odoljeti i mirisu i okusu.
Sastojci za domaći hljeb sa suhim kvascem:
800 grama brašna;
50 grama kukuruznog brašna;
300 mililitara tople vode;
jedna kesica suhog kvasca;
jedna kašika šećera;
jedna kašika soli.
Priprema domaćeg hljeba sa suhim kvascem:
U većoj posudi pomiješajte kvasac, šećer, vodu i so. Promiješajte i ostavite da odstoji nekih deset minuta sve dok se kvasac ne aktivira. Postepeno dodajte brašno i ujedno miješajte smjesu sve dok ne dobijete glatko tijesto. Potom, prebacite tijesto na radnu ploču i lagano ga rukama izradite. Ukoliko je potrebno, dodajte brašna kako vam se tijesto ne bi lijepilo za prste.
Kada ste zamijesili tijesto, vratite ga u posudu i sipajte kap do dvije ulja preko njega i razmažite, pa prekrijte krpom i ostavite da tijesto nadođe, sve dok ne se duplira, držeći ga na toplom.
Poslije toga vremena, ponovo premijesite tijesto i potom ga stavite u tepsiju u kojoj ćete peći hljeb, pa kada ga “postavite”, pospite malo preko njega i kukuruznog brašna. Ostavite i u tepsiji da hljeb naraste, najmanje pola sata.
Poslije ovog vremena, pecite hljeb na 180 stepeni, najmanje trideset minuta. Kada hljeb bude pečen, ostavite ga malo da se prohladi i spreman je za jelo.