25 C
Sarajevo
29.04.2024

Sijamska blizanka Abby koja je privukla pažnju svijeta prije skoro 30 godina potvrdila da je sretno udata

Sijamske blizanke Abby i Brittany Hensel prvi put su privukle svjetsku pažnju kada su se pojavile u “The Oprah Winfrey Show” 1996. godine. Imale su i svoj show na TLC-u u kojem su pokazale kako izgleda život dvije osobe u jednom tijelu. No, prije dva dana objavljen je i video – Abby se udala.

Godinama se pričalo o tome, ali je Abby tek sada potvrdila priče da je udata i objavila video s vjenčanja koje se dogodilo još 2021. godine, prenosi N1.

Abby Hensel se udala za Josha Bowlinga, medicinskog tehničara i veterana vojske SAD. Žive u Minessoti gdje su sijamske blizankinje Hensle rođene i odrasle. Njih svije su učiteljice u osnovnoj školi.

- OGLAS -

Henselove su sijamske bliznakinje koje dijele krvotok i sve organe ispod struka.

Blizanci imaju pojedinačne organe u gornjem dijelu tijela, dok je većina onih na i ispod pupka zajednička, izuzetak je kičmena moždina.

2 glave
2 kičme koje se spajaju na trtici i spajaju na grudnom košu dijelovima rebara. Hirurškim zahvatom ispravljena je skolioza.
2 potpuno odvojene kičmene moždine

2 ruke (prvobitno 3, ali je rudimentarna centralna ruka uklonjena, ostavljajući središnju lopaticu na mjestu)
1 široki grudni koš sa 2 visoko spojene prsne kosti i tragovima rebara za premošćivanje. Operacijom su proširene pleuralne šupljine .
2 grudi
2 srca u zajedničkom cirkulatornom sistemu (prehrana, disanje i lijekovi koji uzimaju utječu na oba)
4 plućna krila sa srednjim plućima umjereno spojenim, bez zahvatanja Bretanijevog gornjeg desnog režnja; tri pleuralne šupljine

1 dijafragma sa dobro koordinisanim nevoljnim disanjem, blagi centralni defekt
2 stomaka
2 žučne kese
1 jetra, uvećan i izdužen desni režanj
1 tanko crijevo u obliku slova Y , sa blago spastičnom dvostrukom peristaltikom na spoju

1 debelo crijevo (jedno debelo crijevo, rektum i anus )
3 bubrega: 2 lijevo, 1 desno
1 bešika
1 set reproduktivnih organa
2 odvojena polu- sakruma, koji se distalno konvergiraju

1 blago široka karlica
2 noge

Svaka od njih kontroliše jednu nogu i jednu ruku. Od malih nogu učile su kako da koordinišu svoje pokrete kako bi se kretale.

Život blizankinja Hensel

Uprkos svemu, blizankinje Hensel imaju bogat društveni život. Rade, uče, putuju, voize automobil, plivaju i rade sve ono što rade i drugi ljudi.

Kao tinejdžerke, blizankinje su polagale pismene i praktične ispite za vozačku dozvolu odvojeno jer, iako vožnja zahtijeva međusobnu koordinaciju, državni zakon zahtijeva da svaka od njih bude licencirana. Abby kontroliše uređaje na desnoj strani vozačevog sjedišta, a Brittany one s lijeve strane. Zajedno kontrolišu volan. Obje su završile srednju školu 2008. godine i koledž na Univerzitetu Bethel u Arden Hillsu u Minesoti, smjer obrazovanje. Diplomirale su 2012. godine.

Neki od odjevnih predmeta krojačice preinače kako bi imale dva odvojena izreza, kako bi se istakla njihova individualnost. Obično imaju odvojene obroke, ali ponekad dijele jedan obrok radi pogodnosti. Za zadatke kao što je odgovaranje na e-poštu, kucaju i odgovaraju kao jedna.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA