15 C
Sarajevo
29.09.2024

Toplota ubija na tri načina, stručnjaci otkrivaju kako

Najveći ubica na vrućini je opterećenje srca, posebno za ljude koji imaju kardiovaskularne bolesti.

Kritična tačka za bolest i smrt od prevelike vrućine je nekoliko stepeni niža nego što su stručnjaci ranije mislili, saopćili su istraživači.

Dok temperatura raste na početku ljeta u mnogim dijelovima svijeta, ono što se dešava unutar ljudskog tijela može da postane bitka na život ili smrt čiji ishod odlučuje samo nekoliko stepeni Celzija.

“Osnovna temperatura tijela u mirovanju je obično oko 37 stepeni Celzija. To je samo sedam stepeni manje od katastrofe u obliku toplotnog udara”, rekao je Ollie Jay, profesor za pitanja toplote i zdravlja na Univerzitetu u Sidneju.

- OGLAS -

On kaže da toplota ubija na tri načina. Prvi je toplotni udar, odnosno kritično povećanje tjelesne temperature koje uzrokuje otkazivanje organa, prenio je AP.

Kada unutrašnja temperatura tijela postane previsoka, tijelo preusmjerava krv prema koži da bi se ohladilo. Međutim, to odvlači krv i kisik iz želuca i crijeva i može da omogući prodor toksina u krvotok.

- Advertisement -

“To pokreće kaskadu posljedica. Zgrušavanje svuda po tijelu, otkazivanje više organa i, na kraju, smrt”, rekao je Jay.

Najveći ubica na vrućini je opterećenje srca, posebno za ljude koji imaju kardiovaskularne bolesti, dodao je australijski profesor.

Treći način na koji vrućina može da bude fatalna je dehidracija. Dok se ljudi znoje, gube tečnost do tačke koja može ozbiljno da optereti bubrege, a povećava i srčane probleme, rekao je profesor Jay.

Toplota utječe i na mozak i može da izazove zabunu ili poteškoće u razmišljanju, reklo je nekoliko ljekara.

“Jedan od prvih simptoma da ste u nevolji zbog vrućine je ako se zbunite”, rekla je profesorica za javno zdravlje i klimu na Univerzitetu u Washingtonu, Kristie Ebi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA