10.5 C
Sarajevo
22.04.2024

U Engleskoj pronađeno jaje staro čak 1700 godina: “Ogroman istraživački potencijal”

U jajetu iz rimskog doba, pronađenom prije nekoliko godina u gradu Aylesburyju u središnjoj Engleskoj, otkrivena je još postojeća tekućina.

Voditelj iskopavanja s Oxford Archaeology Edward Biddulph rekao je kako stručnjaci pretpostavljaju da se radi o bjelancetu i žumanjku koji su spojeni u tekućinu, prenosi HINA.

CT je pokazao tekućinu, kao i mjehurić zraka. Skeniranje je obavljeno prije nekoliko mjeseci kako bi se razjasnilo kako se jaje, vjerojatno kokošje, može najbolje sačuvati. Jaje je navodno pronađeno u jami ispunjenoj vodom iz koje se nekad crpila voda za proizvodnju piva, a možda je ondje ostavljeno između 270. i 300. godine.

- OGLAS -

Ostala jaja koja su također ondje otkrivena razbila su se nakon doticaja sa zrakom – pojavila se tekućina prodornog sumpornog vonja. “Jaje ima ogroman istraživački potencijal”, rekao je Biddulph. Dugo sačuvano jaje otvara pitanje kako se ovakvi predmeti mogu sačuvati, ali i koja vrsta kokoši je posrijedi te pitanja o držanju i korištenju kokoši i ptica u rimsko doba.

Osim jaja, tijekom iskopavanja od 2007. do 2016. pronađena je i rijetka košara u kojoj je možda bio i hljeb. Biddulph je rekao da je moguće da su predmeti stavljeni u jamu kao ponuda podzemlju u sklopu pogrebnog obreda.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA