12.7 C
Sarajevo
20.11.2024

Božanstveni okus, idealne za praznične dane: Napravite brze fritule!

U smislu gastronomskih užitaka, za mnoge su upravo fritule jedan od simbola zimskog razdoblja.

Sastojci: 

  • 25 dg mekog brašna
  • jedno veliko jaje
  • jedna jabuka
  • 180 g jogurta 
  • dvije kašike šećera
  • jedna kašičica rakije
  • jedna kašičica ruma
  • dvije kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • litar ulja 

Priprema: 

- OGLAS -

U jednoj posudi pomiješajte jaje sa šećerom i solju. Zatim dodajte sitno naribanu jabuku, jogurt, rakiju i rum. U drugoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo te ih potom dodajte u prvu smjesu.

Stavite ulje ili mast u dublju zdjelu za prženje. Zapamtite da fritule ne smiju dodirivati dno zdjele, nego moraju plivati u masnoći, pa regulirajte količinu ulja imajući to na umu.

- Advertisement -

Ulje zagrijte na srednjoj temperaturi. Ako je ulje previše vruće, fritule će brzo potamnjeti i zagorjeti te se neće napuhati. 

Kašičicom zagrabite malo smjese i uz pomoć druge kašičice polagano je spustite u ulje. Ostavite prostora fritulama i nemojte previše puniti zdjelu kako bi se mogle lijepo pržiti sa svih strana i okretati se. Ako primijetite da se ne okreću, lagano ih sami okrenite viljuškom. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA