U smislu gastronomskih užitaka, za mnoge su upravo fritule jedan od simbola zimskog razdoblja.
Sastojci:
- 25 dg mekog brašna
- jedno veliko jaje
- jedna jabuka
- 180 g jogurta
- dvije kašike šećera
- jedna kašičica rakije
- jedna kašičica ruma
- dvije kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
- litar ulja
Priprema:
U jednoj posudi pomiješajte jaje sa šećerom i solju. Zatim dodajte sitno naribanu jabuku, jogurt, rakiju i rum. U drugoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo te ih potom dodajte u prvu smjesu.
Stavite ulje ili mast u dublju zdjelu za prženje. Zapamtite da fritule ne smiju dodirivati dno zdjele, nego moraju plivati u masnoći, pa regulirajte količinu ulja imajući to na umu.
Ulje zagrijte na srednjoj temperaturi. Ako je ulje previše vruće, fritule će brzo potamnjeti i zagorjeti te se neće napuhati.
Kašičicom zagrabite malo smjese i uz pomoć druge kašičice polagano je spustite u ulje. Ostavite prostora fritulama i nemojte previše puniti zdjelu kako bi se mogle lijepo pržiti sa svih strana i okretati se. Ako primijetite da se ne okreću, lagano ih sami okrenite viljuškom.