12.7 C
Sarajevo
20.11.2024

Domaće kifle kao iz pekare: Ukusne su i sutradan

Da li postoji nešto ukusnije od slasnih domaćih kifli? Ako tražite način kako da obradujete svoje ukućane, na pravom ste mjestu.

Sastojci:

  • 750 grama brašna
  • 520 mililitara mlijeka
  • 30 grama svježeg kvasca
  • 1,5 kašika šećera
  • jedna kašika soli
  • jedno jaje
  • susam za posipanje

Priprema: 

- OGLAS -

U posudu stavite brašno, pa dodajte šećer, so, kvasac i toplo mlijeko. Ostavite 5 minuta da se kvasac aktivira. Mijesite sve dok se sastojci ne sjedine i tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude. Posudu prekrijte krpom i ostavite 15 minuta, da tijesto odmori.

Na radnu površinu pospite malo brašna, pa stavite tijesto i premijesite ga. Tijesto vratite u posudu, prekrijte ga i ostavite na sobnoj temperaturi 45 minuta. Kada je tijesto nadošlo, stavite ga na radnu površinu i podijelite ga, a svaku polovinu na 7 jednakih dijelova.

- Advertisement -

Od svakog dijela napravite lopticu, pa ostavite tijesto da nadolazi još 15 minuta. Svaku lopticu razvucite oklagijom, pa savijte u kiflu.

Pleh u kom ćete peći obložite pek-papirom, pa slažite kifle. U posudi umutite jaje, pa premažite kifle i obilno ih pospite susamom. Pecite ih na 200 stepeni oko 20 minuta, pa poslužite.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA