Ljeto još nije odlučilo da dođe, ali to ne znači da nije vrijeme za sladoled. Čokoladni. Prepun je kalorija, ali – dobrom sladoledu se u kalorije ne gleda…
Sastojci:
- 5 bjelanaca
- 10 supenih kašika šećera
- 5 žumanaca
- 5 dl slatke pavlake
- 1 vanilin šećer
- 300 ml mlijeka
- 200 g crne čokolade
- 100 grama lješnika
Priprema:
Mlijeko staviti u šerpu da se dobro zagrije. U činiji umutiti žumance pa mu dodati šećer. U vrelo mlijeko umutite žumance i pustite da se smjesa zgusne kao kada spremate puding. Sklonite sa ringle.
Umutite posebno bjelance pa ga dodajte prohlađenoj smjesi od mlijeka i žumanaca. Zatim umutite slatku pavlaku pa joj dodajte rastopljenu čokoladu. Sjedinite obje smjese (jaja i mlijeko sa slatkom pavlakom i čokoladom).
Sve dobro izmiješajte pa preručite u činiju i po vrhu pospite sjeckanim lješnicima.Ostavite u zamrzivaču najmanje tri sata, preporučuje Story.rs.