10.5 C
Sarajevo
22.09.2024

Groblje dvoraca: Jezivi grad duhova s identičnim vilama (VIDEO)

Izgleda kao polusagrađeni set nekog horor filma koji bi se trebao zbivati u Disneylandu, a zapravo je luksuzni građevinski projekt u Turskoj koji je zapeo na polovici izvedbe. Burj Al Babas je 200 milijuna dolara “težak” projekt, lociran nedaleko mjesta Mudurnu, u sjeverozapadnoj Turskoj, na pola puta između Ankare i Istanbula, piše CNN.

Kada su građevinari i ulagači Sarot Property grupe upali u financijske probleme (koje je dodatno produbila ekonomska kriza) stotine vila nalik na prepoznatljive francuske dvorce (chateau) napušteno je usred gradnje. Gradnja zajednice Burj Al Babas započela je 2014. godine, a svaki dvorac u Burj Al Babasu trebao se prodavati za 400.000 do 500.000 dolara.

Ideja je bila da će nekretnine “planuti” kada na njih nasrnu bogataši. Nešto se i prodalo, no investitori su se u međuvremenu povukli. “Nešto se od prodaja čak moralo poništiti”, kaže potpredsjednik Sarota, Mezher Yerdelen za AFP. Nisu dozvoljene promjene na eksterijeru vila, svaka mora biti identični – sivi mini-dvorac sa dvije kupole, na tri kata i gotičkim ukrasima (ako to tako možemo nazvati). Interijer je svaki kupac mogao oblikovati prema vlastitom ukusu.

- OGLAS -
Svaka se vila proteže na 324 metara kvadratnih ali je gotovo “zalijepljena” za komšiluku identičnu vilu, što znači da nema mjesta vrtu ili zelenilu, a kamoli privatnosti. U središtu “naselja” trebala je biti klasicistička građevina koja bi sadržavala trgovine, vrtić, tursku kupelj, kina i sportske dvorane.

Kompleks će, osim centralne zgrade, imati i čitav niz sportskih terena, kao i aqua-park. Prije sveopćeg bankrota sagrađeno je 587 vila, a dio se preostalih izvođača i ulagača nada da se projekt može ponovno, i uspješno, upogoniti, te da će se do kraja završiti svih 732 vile.

Dio je, u ovom trenutku, do kraja završen (čak i kupljen), veliki je dio u različitim fazama roh-baua, neke čak izgledaju kao da su prošle rat. Iako se sakupilo dugova u vrijednosti 27 milion dolara, piše Bloomberg, a prenosi Dezeen, Yerdelen je uvjeren kako će se izvući.

- Advertisement -

“Trebamo prodati samo 100 vila kako bi otplatili dug, mislim da se te “krize” možemo osloboditi za četiri do pet mjeseci i djelomično inaugurirati projekt 2019.”

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA